Råd og tips

Gode økonomitips til en trang studentøkonomi

20. juni 2020

Å spare er ikke gøy. Men som student må du være bevisst skal pengen strekke til. Her er noen raske og enkle tips som kan hjelpe på din studentøkonomi.

Ikke lønn på lønnskonto

Den enkleste måten å bli blakk på er å sette inn studielånet på kontoen hvor du har bankkortet. Da brenner pengene i lomma. For svært mange kan det være fornuftig å opprette to konti til dagligbruk. En for forbruk og en for regninger og faste utgifter.

Faste trekk til boliglån, fellesutgifter, mobilabonnement kan gjerne avtales dagen etter lønningsdag, så er du sikker på at de blir dekket. Deretter lager du et fast månedlig trekk til lønnskontoen for løpende forbruk.  

Få deg deltidsjobb 

Selv med studielån kan det bli slunkent med penger. På kort sikt hjelper en deltidsjobb deg med faste utgifter og sosiale utskeielser. Bare husk at ikke jobben går for mye utover studiene. Jobben gir deg penger nå, men det er studiene som skal gi deg penger resten av livet. Trenger du tips til å få deg jobb? Vi i Tekna har en egen CV-bygger og kan hjelpe deg gjennom hele søkeprosessen. Vi kan også komme med lønnsanbefaling til din sommer- og deltidsjobb. 

Gode grunner til å være studentmedlem

Det er mange gode grunner til å være medlem i Tekna som student. Du får tilgang på alle de samme fordelene som andre Tekna-medlemmer, men til en brøkdel av prisen.

Lag handleliste og handle sjelden 

Bruk noen minutter på kvelden og lag en ordentlig handleliste. Etter handlerunden kan du henge opp lista på kjøleskapet og føre opp nye varer når du begynner å gå tom. Lag gjerne en middagsliste i samme slengen. Lager du middag for flere dager om gangen, sparer du garantert penger. 

Sørg for at du er forsikret 

Å ha innbo-, tyveri- og uføreforsikring koster penger, men er allikevel den viktigste investeringen du kan ha. Skulle uhellet skje at du blir ufør, du blir frastjålet PC-en din eller sykkelen din blir stjålet, så tjener du raskt inn pengene du har investert i forsikringen. Som studentmedlem i Tekna får du uføreforsikring inkludert i medlemskapet. I tillegg kan du velge mellom innboforsikring eller tyveriforsikring for PC, nettbrett og mobil helt uten ekstra kostnadHer sparer du faktisk penger ved å være medlem.   

Ha reiseforsikring 

En god reiseforsikring dekker trolig mer enn du tror, og hos Gjensidige får Tekna-medlemmer under 30 år en av markedets aller beste reiseforsikringer til 67 kr i måneden. Det unike med vår reiseforsikring er at den starter med en gang du går ut døren hjemme. Det vil si at hver dag er en reise, og du er forsikret på dine daglige eventyr.   

Studentforsikringer

Som student og medlem av Tekna er to forsikringer inkludert i medlemskapet. I tillegg får du svært gode priser på andre forsikringer gjennom Gjensidige.

Skaff deg oversikt 

Skaff deg oversikt over alt du bruker penger på. Husk alle småutgiftene også, for eksempel kaffekoppen på Starbucks – du kommer til å bli overrasket hvor mye penger som forsvinner i «annet-posten». Kanskje du skal vurdere å ta med deg kaffe hjemmefra? 

Innred billig 

Høsten er også høytid for loppemarked. Her har du anledning til å gjøre skikkelig kupp hvis du er ute i god tid. Du finner en oversikt over hvor og når loppemarked holdes hos Loppemarked.info. Hos Finn.no. har de en egen gis bort seksjon, hvor alt fra senger til lampeskjermer kan skaffes. I tillegg tilbyr nettsiden Gjerrigknark.com en oversikt over ting som gis bort og som er kraftig rabattert.

Bli medlem

Som student får du to inkluderte forsikringer, et aktivt sosialt og faglig miljø, hjelp med jobbsøking, lønnsanbefalinger og mye mer.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer