Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne i klatrevegg med mestringspodden-logo og tittelen Motivasjon
Det er slitsomt å jobbe hardt for noe, men likevel opplever mange det som motiverende og meningsfullt. Hvorfor er det slik? 

Råd og tips

– Jeg blir mest motivert av motgang

Publisert: 21. jan. 2021 Podkast

Motivasjon handler om hva som gir oss energi, hva som driver oss og gir retning. Vi kan også skille mellom indre og ytre motivasjon.

– Hvis du gjør en aktivitet på bakgrunn av interesse for aktiviteten og den i seg selv er belønning nok, snakker vi om indre motivasjon. Ytre motivasjon handler om ønske om å oppnå noe utenfor selve aktiviteten, for eksempel at du trener for å få større muskler eller gå ned i vekt, sier psykolog Carina Carl.

Foto av Lina som sitter på café og drikker kaffe
Lina blir mest motivert når hun føler at hun har noe å bevise.

Motiveres av motgang 

I denne episoden får vi møte tre studenter som deler sine refleksjoner rundt motivasjon Lina studerer byggingeniør ved UiA, og blir mest motivert når hun føler at hun har noe å bevise.

– Jeg blir mest motivert av motgang. Når jeg for eksempel møter noen som ikke har troen på at jeg kommer til å klare ting. Da jobber jeg best fordi jeg vil bevise at de tar feil, sier UiA-studenten Lina. 

Hvordan får du motivasjon? 

Motivasjon kan ifølge Carl skapes av mestringserfaringer. Hvis du har opplevd å lære en ny ferdighet, eller turt å gjøre noe skremmende og hatt en positiv erfaring ved dette så vil dette virke motiverende. 

– Det er mye motivasjon i lysten til å lykkes. Mye mer enn i frykten for å mislykkes

– Det er mye motivasjon i lysten til å lykkes. Mye mer enn i frykten for å mislykkes, sier hun. 

Hardt arbeid er motiverende 

Det er slitsomt å jobbe hardt for noe, men likevel opplever mange det som motiverende og meningsfullt. Hvorfor er det slik? 

– Det er motiverende å jobbe hardt fordi i hjernen skiller vi da ut stoffer som gjør at vi føler oss bra. Motivasjon er koblet til dopamin som er assosiert med et driv og en energi til å gjennomføre. Det er flere kilder til denne typen reaksjoner i hjernen. Ord du sier til deg selv, visualisering og det å minne deg selv på en tidligere erfaring med mestring, sier Carl. 

Dette er gode nyheter for studenter. Du kan altså hjelpe deg selv å øke motivasjonen din. Få flere gode tips i Motivasjonsepisoden av Mestringspodden. 

Les også