Hopp til innhold
Kvinne i klatrevegg med mestringspodden-logo og tittelen Motivasjon
Det er slitsomt å jobbe hardt for noe, men likevel opplever mange det som motiverende og meningsfullt. Hvorfor er det slik? 

Råd og tips

– Jeg blir mest motivert av motgang

Publisert: 21. jan. 2021 Podkast

Motivasjon handler om hva som gir oss energi, hva som driver oss og gir retning. Vi kan også skille mellom indre og ytre motivasjon.

– Hvis du gjør en aktivitet på bakgrunn av interesse for aktiviteten og den i seg selv er belønning nok, snakker vi om indre motivasjon. Ytre motivasjon handler om ønske om å oppnå noe utenfor selve aktiviteten, for eksempel at du trener for å få større muskler eller gå ned i vekt, sier psykolog Carina Carl.

Foto av Lina som sitter på café og drikker kaffe
Lina blir mest motivert når hun føler at hun har noe å bevise.

Motiveres av motgang 

I denne episoden får vi møte tre studenter som deler sine refleksjoner rundt motivasjon Lina studerer byggingeniør ved UiA, og blir mest motivert når hun føler at hun har noe å bevise.

– Jeg blir mest motivert av motgang. Når jeg for eksempel møter noen som ikke har troen på at jeg kommer til å klare ting. Da jobber jeg best fordi jeg vil bevise at de tar feil, sier UiA-studenten Lina. 

Hvordan får du motivasjon? 

Motivasjon kan ifølge Carl skapes av mestringserfaringer. Hvis du har opplevd å lære en ny ferdighet, eller turt å gjøre noe skremmende og hatt en positiv erfaring ved dette så vil dette virke motiverende. 

– Det er mye motivasjon i lysten til å lykkes. Mye mer enn i frykten for å mislykkes

– Det er mye motivasjon i lysten til å lykkes. Mye mer enn i frykten for å mislykkes, sier hun. 

Hardt arbeid er motiverende 

Det er slitsomt å jobbe hardt for noe, men likevel opplever mange det som motiverende og meningsfullt. Hvorfor er det slik? 

– Det er motiverende å jobbe hardt fordi i hjernen skiller vi da ut stoffer som gjør at vi føler oss bra. Motivasjon er koblet til dopamin som er assosiert med et driv og en energi til å gjennomføre. Det er flere kilder til denne typen reaksjoner i hjernen. Ord du sier til deg selv, visualisering og det å minne deg selv på en tidligere erfaring med mestring, sier Carl. 

Dette er gode nyheter for studenter. Du kan altså hjelpe deg selv å øke motivasjonen din. Få flere gode tips i Motivasjonsepisoden av Mestringspodden. 

Les også