Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne sitter på både laptop og mobil. Med mestringspodden-logo og teksten Selvledelse
– For å finne dine to-tre viktigste verdier i livet, kan du tenke tilbake på livet ditt og når du har vært mest lykkelig, mest stolt og mest tilfreds.

Råd og tips

Å lede seg selv handler om verdier

Publisert: 31. aug. 2020 Podkast

For å lede deg selv på en god måte bør du vite hva dine viktigste verdier er. Men hva er egentlig verdier? Det finner du ut av i Mestringspoddens episode om selvledelse.

I episoden får vi møte Erling Calvert Dolve. Han studerer til å bli sivilingeniør i havteknologi ved Universitetet i Bergen. Erling har reflektert over at han er sin egen leder, og ser både positive og negative sider ved det.

Erling Calvert Dolve
Erling Calvert Dolve har reflektert over at han er sin egen leder, og ser både positive og negative sider ved det.

– Samtidig som det er befriende å vite at jeg er min egen sjef, betyr det også at jeg er litt min egen fiende. Jeg kan ikke skryte på meg å være veldig konsentrert og disiplinert, selv om jeg har blitt ganske mye flinkere på det de siste årene, sier Erling.

Hva er verdier?

Psykolog Carina Carl forklarer hva verdier er, og hvorfor de er viktige når det kommer til å lede deg selv.

– Verdier handler om det som betyr mest for deg, den du ønsker å være og måten du ønsker at andre skal se deg. De kan være veivisere eller stjernene du sikter etter. Verdier er viktige fordi det er når lever i tråd med disse at du kan leve godt med deg selv og med omgivelsene, sier Carl.

– Verdier handler om det som betyr mest for deg, den du ønsker å være og måten du ønsker at andre skal se deg.

Sterkere av motgang

For noen år siden var Erling langt nede. Han slet med selvtilliten og med å finne sin plass. Vendepunktet kom da han overhørte noen i vennegjengen snakke om at Erling alltid forsøkte å etterligne en annen.

– Mangel på selvtillit hadde nok gjort at jeg bare prøvde å slippe unna ved å prøve å bli en annen. Etter at jeg innså dette har jeg blitt mye mer bevisst på hva jeg faktisk mener om ting. Selv om det ikke er noe jeg ville anbefalt andre å gå gjennom, har motgangen gitt meg mye innsikt i livet mitt og om valgene jeg tar, sier Erling.

Carl bekrefter at motgang kan være en kilde til å få det bedre med deg selv.

– For mange kan møte med motgang bli en anledning til å rydde og finne ut hva de egentlig ønsker å prioritere, og ikke minst - hva som er det viktige i den enkeltes liv, sier hun.

Finn dine egne verdier

Det kan være vanskelig å vite hva som er dine verdier. Kanskje du ikke har tenkt så mye på dette før. I episoden kommer Carl med noen enkle tips til hvordan du kan finne frem til verdiene du ønsker å leve etter.

– For å finne dine to-tre viktigste verdier i livet, kan du tenke tilbake på livet ditt og når du har vært mest lykkelig, mest stolt og mest tilfreds. Spør deg selv hva du gjorde, hvem du var sammen med og hvilke andre faktorer som bidro til at du kjente på lykke, stolthet og eller tilfredshet. Når du ser nærmere på hva det var ved erfaringene som ga mening, kan du identifisere fellesnevnere. Disse er dine viktigste verdier, avslutter Carl.

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

Les også