Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
To menn i arbeidsklær på jobb. En med VR-briller
- Det er viktig å beholde nysgjerrigheten fra studiene og ta det med deg inn i arbeidslivet.

Råd og tips

Hvordan håndtere overgangen mellom studier og jobb?

Publisert: 24. mars 2022 Podkast

En av de store endringene vi opplever er overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet. Hva slags endringer er de mest vanlige, og hvordan finner man sin identitet som arbeidstaker?

- Alle endringer skaper usikkerhet. Selv om endringen oppleves som positiv for oss kan vi oppleve overgangen til noe nytt som krevende, sier psykolog Carina Carl.

Endringer kan være utfordrende

Lena Setterdahl
Lena Setterdahl holder nå på med en doktorgrad ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen


Lena Setterdahl deler sine erfaringer om endringer i episoden. Hun har gått fra å være student til å bli stipendiat, og holder nå på med en doktorgrad ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Gjennom de siste årene har hun funnet ut hva som gjør henne rustet til å takle endringer.

- Jeg tror det er gode forberedelser og gode venner som har hjulpet meg mest i de store endringene jeg har gått gjennom i livet, sier Lena.

Overgangen fra studier til arbeidslivet kan være stor og innebærer vesentlige endringer i hverdagsliv og rutiner, og dermed også følelser og velbefinnende.

- Vi trenger litt tid til å tilpasse oss, og noen trenger mer tid en andre. Det er også vanlig å føle at du ikke er god nok. Husk at dette er en følelse og ikke nødvendigvis en sannhet, sier Carl.

Lena forteller at overgangen fra student til arbeidstaker har vært spennende, men også litt skremmende.

- Det har vært litt skremmende fordi jeg omgås er eksperter i et fagfelt som er nytt for meg. Og jeg jobber med andre som har mye mer erfaring enn meg. Det har gjort at jeg av og til føler på at jeg kan veldig lite. Men samtidig har det vært spennende og motiverende fordi jeg ser at jeg har mye å lære, sier hun.

Nyutdannede er ikke utlært

Det er viktig å huske på at du som nyutdannet har mye å lære og at arbeidsplassen ikke forventer at nyutdannede studenter er ferdig utlært.

- Det er viktig å beholde nysgjerrigheten fra studiene og ta det med deg inn i arbeidslivet. Det er ikke et mål å slutte å lære, heller omvendt! Å være lærevillig er noe du bør ha med deg gjennom hele arbeidslivet, sier Carl.


Hør mer om overgangen fra studier til jobb i Mestringspodden!

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

Les også