Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En gruppe unge voksne spiser middag på en restaurant

Nettverksbygging i utlandet

Tekst av Tomas Engebretsen, Studentkontakt i Toulouse Publisert: 7. aug. 2018

Behovet for utenlandserfaring blir stadig viktigere i takt med at verden blir mer globalisert.

Behovet gjør at utenlandsstudentene stiller med sterke fortrinn på arbeidsmarkedet. Dette gjenspeiles blant annet i at enkelte bedrifter stiller krav om utenlandserfaring til søkerne og at flere arbeidsgivere drar utenlands på jakt etter kompetanse, eksempelvis gjennom deltakelse på karrieredager. Norske studenter som studerer i Frankrike er årlig invitert til å delta på Norsk-Fransk Forum, ANSA Frankrikes årlige karrieredag.

Norsk-Fransk Forum har dype røtter hos studentene i Frankrike. Arrangementet har tradisjon for å utspille seg i Toulouse, hvor man finner en stor konsentrasjon av norske ingeniørstudenter, men i November 2015 ble det satt til Paris med et mål om både større og mer variert oppslutning.

Med rekordmange deltakere kan man trygt si at dette målet ble oppnådd. Studentene kom fra hele Frankrike, i tillegg til Italia, Sveits, Nederland og Norge, og representerte alt fra teknisk- og naturvitenskapelige fag, til juss, økonomi, samfunnsvitenskap og språk. En god blanding som førte til at studentene ikke bare knyttet forbindelser med næringslivet, men også mellom hverandre – på tvers av både studiested og -retning, noe som er vel så viktig.

Ingeniørstudentene fra Tekna sin studentgruppe i Toulouse var naturligvis med, og utgjorde som alltid en betydelig andel av deltakermassen.

Etter åpningstalen til Rolf Einar Fife, den norske ambassadøren i Frankrike, sto bedriftspresentasjoner av Texas Instruments, Accenture og McKinsey & Company på programmet, og Econa kurset studentene i karrierebygging. Menneskerettsdommer Erik Møse holdt et inspirerende foredrag, for ikke å snakke om selveste Tekna-presidenten, Lise Lyngsnes Randeberg, som snakket om å opprettholde et internasjonalt nettverk. Hele opplegget ble avsluttet med en formell middag i sentrum av Paris.

Lise Lyngsnes Randeberg
Lise Lyngsnes Randeberg

Etter foredraget til Randeberg fikk jeg øynene opp for muligheten til å jobbe med forskning, forteller Henrik Strand, en av ingeniørstudentene fra Toulouse.

Han legger også til at foredraget til Erik Møse var interessant, og at det var spennende å få innblikk i andre temaer enn det man vanligvis omgir seg med i forbindelse med alt skolearbeidet, noe Sigrid, studentkontakt i Tekna, også bekrefter. De er forøvrig begge enige om at det var morsomt å møte andre utenlandsstudenter.

Undertegnede var selv med på å arrangere karrieredagen, og mener at begrensede nettverksmuligheter ikke burde være et hinder i å studere utenlands. Karrieredager som dette gir god sats i å hoppe over slike hinder. Det viktige er den uvurderlige kompetansen man får med seg resten av livet. En unik kompetanse som gjør at man bedre forstår hvordan ting fungerer i en globalisert verden, og atman kan se Norge fra et annet perspektiv.

Skrevet av Tomas Engebretsen, Studentkontakt i Toulouse

Visste du forresten at du som Tekna- eller ANSA-medlem kan få gratis medlemskap i den andre organisasjonen?

Les også