Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Jente i streikevest med ryggen til

Aktuelt

Akademikerne og Tekna streiker: Dette må du som student vite

Publisert: 31. mai 2024

Akademikerne og Tekna streiker i staten. Det kan påvirke deg som student. Her forklarer vi hvorfor vi streiker og hvordan det kan påvirke din studiehverdag.

Hva er en streik?

Streik er det sterkeste virkemiddelet vi har for å markere uenighet i arbeidslivet. Våre medlemmer i staten har ikke vært i streik siden 2006. Når man streiker så går du ikke på jobb, målet er å ramme staten så hardt at de kommer tilbake til forhandlingsbordet og vi får beholde avtalen vår.

Hvorfor streiker vi?

Grunnen til at vi streiker, er at det er veldig viktig for oss å beholde den tariffavtalen vi har med staten i dag. Den sier at vi kan fordele lønn lokalt i statlige virksomheter, på vegne av våre medlemmer. På den måten blir våre medlemmer lønnet utifra deres kompetanse og engasjement der de jobber. Dette er viktig for at staten fortsatt skal klare å ansette og beholde folk med høyere utdanning i fremtiden. Avtalen vi har i dag er viktig for å få til nettopp dette. Vår er viktig for oss og er noe vi, våre medlemmer og tillitsvalgte i statlige virksomheter står klare til å kjempe for.

Hva betyr dette for deg som student?

Streiken berører også universiteter og høyskoler. Det har blitt varslet at et utvalg ansatte som er organisert via UNIO tas ut i streik. For de aller fleste studenter vil ikke streiken påvirke eksamensperioden, men vi kan ikke garantere at dette ikke skjer. Vi oppfordrer alle til å fortsette eksamensforberedelsene som planlagt, men følge med på informasjon som kommer fra ditt universitet.

Hva har streiken å si for universitetene?

Skal vi ha utdanninger i Norge av høy kvalitet er vi avhengig av å rekruttere gode forelesere og forskere til statlige stillinger. Dersom vi skal få til dette er lønn et viktig virkemiddel. Ved å gå bort fra vår eksisterende avtale, frykter vi for en kompetanseflukt fra universitetene fordi de mister muligheten de har til å påvirke egen lønn.

Fant du det du lette etter?

Les også