Hopp til innhold
Foto: Getty Images

Politisk

Sikker kunnskap i en usikker verden - Meld. St. 14 (2024-2025)

Publisert: 22. apr. 2025

Det norske forskningssystemet er avgjørende for en opplyst offentlig samtale, kunnskapsbasert forvaltning og et innovativt næringsliv. Verden er i endring, med digitale teknologiskift og økende internasjonal spenning, som stiller nye krav til forskningssystemet. Meldingen handler om å ruste systemet for fremtiden.

Last ned Teknas høringsinnspill her:

Innspill Stortinget forskningsmeldingen (pdf)
Sendt til Stortingets utdannings- og forskningskomité

Litt om Teknas høringssvar:

Tekna vil innledningsvis understreke at det er behov for fortgang i opptrappingen av forskningsinnsatsen. Tekna har sammen med Kunnskapsalliansen definert behov for en tverrpolitisk enighet om følgende:

  • Skape tverrpolitisk enighet om langsiktig og forutsigbar finansiering av forskning og innovasjon. Det vil gi forskningsmiljøene, næringslivet og offentlig sektor mulighet og trygghet til å bygge forskningskapasitet og omstillingskraft for samfunnet.
  • Øke offentlige investeringer i forskning og innovasjon til 1,25 prosent av BNP fram mot 2030 for å sikre kunnskapsutvikling og stimulere til forskning, utvikling og innovasjon (FoUI) i næringslivet.
  • Styrke grunnmuren i norsk forskning: Universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter må ha rammebetingelser som sikrer forskerrekruttering og muliggjør utvikling av fremragende og relevante fagmiljøer.
  • Videreutvikle virkemidler og rammevilkår som bidrar til etablering og skalering av flere forskningsbaserte bedrifter, gir økt forskningssamarbeid og øker næringslivets investeringer i FoUI.

Meldingen har som intensjon å møte disse definerte behovene, men vi savner fremdrift. Veldig mye er nå på et vurderings- og utredningsnivå, og det haster å fatte konkrete beslutninger.

For å lese hele Teknas innspill på denne høringen, last ned høringssvaret over.

Muntlig høring hos Stortingets utdannings- og forskningskomité

Se Teknas muntlige innspill til denne høringen hos komiteen, ved spesialrådgiver, Birgitte Jordahl (24.04.2025)

FNs bærekraftsmål

Logo for bærekraftsmål 4

Les også