Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Vindmølle i havet

Politisk

Høring: Havvindkonsesjoner kriterier for tildeling Utsira Nord og prekvalifisering Sørlige Nordsjø II

Publisert: 6. jan. 2023

Tekna støtter utbygging av havvind og ønsker at arealer tildeles raskt.

HøringssvarHavvindkonsesjoner kriterier for tildeling Utsira Nord og prekvalifisering Sørlige Nordsjø II (pdf)
Sendt til Olje- og energidepartementet

 

Høringsvaret kort oppsummert:

  • Tekna støtter utbygging av havvind og ønsker en rask tildeling av arealer.
  • Tekna mener at det bør stilles krav til forskning, teknologiutvikling og kompetanseutvikling ved tildeling av arealer for å styrke norsk leverandørindustri, redusere kostnader, sikre en god innpassing i energisystemet og sikre en bærekraftig utvikling med respekt for mennesker og natur.
  • Tekna mener at de foreslåtte kvalitative kriteriene mangler henvisninger til forskning, teknologiutvikling og kompetanse i Norge og at dette bør inkluderes.
  • Tekna støtter innspill fra SINTEF og NTNU om å enten sette opp forskning og utvikling som eget kriterium eller tydeliggjøre det som krav eller forventning under de øvrige kriteriene.
  • Tekna mener at de kvalitative kravene også bør omfatte planer for investering i utdanning, forskning og innovasjon for utbygging og drift av havvind i Norge og utvikling av en kraftfull norsk leverandørindustri med stor eksport til Europa og resten av verden.
  • Tekna mener at det også bør etterspørres deling av utvalgte data til forskning som kan sikre mest mulig læring og verdiskapning.
  • Tekna mener at HMS-kriteriet bør vektes med poeng utover oppfyllelse av minimumskrav og at det bør etterspørres konkrete initiativ og aktiviteter fra aktørene på HMS-området.
  • Departementet må tydeliggjøre hvordan ansvaret for HMS skal adresseres i et konsortium der flere parter bidrar.

Relaterte bærekraftsmål

Les også