Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kari Tønnesen Nordli

– Var du permittert i fjor, får du feriepenger basert på alt av lønn og dagpenger du mottok, sier Tekna-advokat Kari Tønnesen Nordli.

Var du permittert i fjor – hva med feriepenger da?

Som permittert i fjor, kunne det blitt tynt med feriepenger i år, men nå er det vedtatt å gjeninnføre retten til feriepenger av dagpenger som en midlertidig ordning.

En god del Tekna-medlemmer opplevde å bli permittert i deler av fjoråret etter at de strenge koronarestriksjonene ble innført 12. mars. Mange bedrifter opplevde svikt i ordreinngang og så usikkert på fremtiden.

Som permittert har du rett på dagpenger, unntatt i de ukene du tar ferie. Som permittert i fjor kunne du risikert at det ble tynt med feriepenger i år, da grunnlaget for feriepenger er lønn du tjente året før. Der regnes dagpenger ikke med.

Les også Ferie og permittering

Politisk pressår

Ifølge advokat i Tekna Kari Tønnesen Nordli har det siden nyttår vært et sterkt politisk press overfor regjeringen om å innføre feriepenger av dagpenger igjen, slik det var før 2015.

– Nå er det klart at en midlertidig ordning er behandlet der du har rett til feriepenger for dagpenger mottatt i 2020 og 2021 for utbetaling sommeren 2021 og 2022, sier Kari Tønnesen Nordli.

Ifølge den midlertidige ordningen som nå er vedtatt, skal utbetalingen beregnes med 10,2 prosent av utbetalte dagpenger i perioden den permitterte fikk dagpenger.

– Det er ikke satt noe tak for maksimale feriepenger eller begrenset beregningsperiode, slik det opprinnelige forslaget fra regjeringen var, opplyser Tekna-advokaten.

For én gruppe gjelder ikke endringen. Det er de som har vært permittert i mer enn 52 uker per 7. juni i. Forutsatt at de fremdeles er arbeidssøkende vil de, som tidligere, ha rett til fire uker ferie med dagpenger.

Les også 10 viktige ting å kjenne til om ferie

Spare ferie til etter pandemien?

Kari Tønnesen Nordli forteller også at Tekna har fått spesielt mange spørsmål i år fra medlemmer om de kan skyve på ferien til pandemien er over. Les mer om dette her Ønsker du å utsette ferien til etter pandemien?

– Det er nok mange som ønsker å ta ferien utenlands – kanskje til egne fritidsboliger eller for å besøke slekt og venner. Usikkerheten på smittesituasjonen i mange land kombinert med drømmen om å feriere i utlandet kan for eksempel være grunn til at noen ønsker å se an situasjonen før de tar ferie, og derfor vil utsette den lengst mulig.

Det ligger også en økonomisk risiko i å bestille tur til utlandet før pandemi-situasjonen er under kontroll, og fortsatt fraråder Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

–  Har du spesielle ferieønsker som å utsette ferien, bør du drøfte dette med arbeidsgiver, sier Tønnesen Nordli. Hun minner likevel om at hvis dere ikke blir enige, har arbeidsgiver en styringsrett og kan pålegge deg å ta ferie når det er best for bedriften. Men etter Ferieloven har arbeidstaker uansett krav på at minst tre uker ferie kan tas i hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september, opplyser hun.

Tilbake i karantene

Hva så med ferie og risikoen for å bli satt i karantene når du kommer hjem?

– Skulle du bli satt i karantene etter en utenlandstur, er dette en situasjon du bør ha drøftet med arbeidsgiver på forhånd for å finne en best mulig måte å løse det på. Hvis du ikke har en jobb som krever tilstedeværelse, kan kanskje en karanteneperiode kombineres med hjemmekontor, sier Tekna-advokaten.

Tønnesen Nordli minner om at arbeidstaker må ha en viss forutsigbarhet og at ferie vanligvis skal avklares senest to måneder før den skal begynne. Men hun opplyser at det er en ordensregel, ikke et gyldighetskrav.

­– Som hovedregel skal all ferie tas i ferieåret, men du har adgang til å overføre 12 feriedager til året etter. Utover det kan arbeidsgiver pålegge deg til å ta ut ferien du har til overs på slutten av året.

Har du spørsmål om ferie og rettigheter så råder Tekna-advokaten deg til å sjekke Teknas nettsider i  Alt om Ferie. Der finner du til enhver tid detaljert informasjon om hva Ferieloven gir deg av rettigheter.