Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Endre Larsen

VIL HA MER PRAKSIS: Endre mener flere barn og unge kan velge realfag om man prioriterer å vise ting i praksis. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Kontoret mitt ble gjort om til en skjønnhetssalong i løpet av natten

Salongen ble dessverre lagt ned ganske fort siden den ikke tok imot kunder.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Endre Larsens (31) tur:

Yrke: RF Ingeniør, Kongsberg Space Electronics i Horten.

Utdanning: Mastergrad i elektronikk ved NTNU Trondheim.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg står som regel opp rundt kl 8 og spiser en rask frokost, før jeg prøver å komme meg av gårde til kontoret så jeg er der mellom halv 9 og 9. Når jeg har kommet på jobb starter dagen med en kopp kaffe, mens jeg leser mail.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det er litt varierende utfra hvilken fase prosjektene man jobber i er. Men nå for tiden jobber jeg mest i et utviklingsprosjekt, så da er det mye kretssimulering på kontoret og testing av prototyper på lab. Men det er også mye tid til møter og oppfølging av testresultater fra produkter i test.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg mest med noen nye prototyper av spenningskontrollerte oscillatorer. Disse skal brukes i fremtidige frekvenskonvertere til satellitter.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg tror min sterkeste egenskap er nysgjerrigheten. Jeg liker å tilegne meg ny kunnskap og syntes der er veldig spennende med nye design og løsninger.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste jeg har opplevd på jobb må ha vært under hemmelig nissevenn for et par år siden da kontoret mitt ble gjort om til en skjønnhetssalong i løpet av natten. Salongen ble dessverre lagt ned ganske fort siden den ikke tok imot kunder.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid syntes elektronikk er spennende og jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Derfor virket elektronikkingeniør som et spennende yrke og det er det.

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Jeg meldte meg inn i Tekna under studiet fordi de tilbød mange gode kurs og nyttige tips når man for eksempel skrev jobbsøknader. Da jeg kom ut i arbeidslivet, var jeg allerede medlem og jeg så fort hvor mye sterkere man står med en fagorganisasjon i ryggen ved for eksempel lønnsforhandlinger. Dessuten har Tekna mange spennende kurs og arrangement.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Jeg tror at interessen øker hvis man får gjøre ting i praksis gjennom eksperimenter slik at man ser hva man trenger teorien fra realfag til. Jeg syntes det var lite motiverende å pugge formler jeg ikke visste hva jeg skulle bruke til, men hvis jeg måtte sette meg inn i teori for å kunne løse et eksperiment eller prosjekt, så husket jeg bedre.

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– På jobb er normalt den viktigste appen mail. Den er fortsatt viktigst, men siden det er mange på hjemmekontor for tiden er også skype blitt veldig viktig. Hjemme er nok spotify og chrome de mest brukte.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror nok yrket vil være ganske likt. Men det skjer veldig mye innen space-industrien for tiden, så jeg tror det kommer til å bli veldig spennende de neste 10 årene.