Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

– LØNN OPPTAR FOLK: Det forteller Ines Sulentic, som er tillitsvalgt. Foto: Anne Grete Nordal.

Er ikke dette på plass, har du ikke krav på lønnsforhandling

De tillitsvalgte hjelper deg med lønnsutvikling i høst.

Lønnsforhandlingene nærmer seg med stormskritt, og Teknas tillitsvalgte har forberedt seg lenge for å gjøre det best mulig der du jobber.

Tillitsvalgt Ines Sulentic i Technip Norge, forteller til Tekna Magasinet at rollen som tillitsvalgt er både krevende og interessant. Hun leder forhandlinger for cirka 150 Tekna-medlemmer i bedriften.

– Lønn og lønnsforhandlinger opptar folk. Jeg får ekstremt mange spørsmål om dette fra våre medlemmer. Vi hjelper, svarer og videreformidler informasjon fra Tekna og fra vår egen bedrift, og gir medlemmene indikasjon på hvordan de ligger an, slik at de kan gjøre sine egne vurderinger som grunnlag for lønnssamtaler med lederne sine, sier hun.

Som tillitsvalgt bruker hun og de andre i Tekna-gruppas styre lønnsstatistikken aktivt i forberedelser til de kollektive forhandlingene om en felles pott med arbeidsgiver.

– Det gjelder å være best mulig forberedt. Arbeidsgiver stoler mest på sine egne tall. Desto viktigere er det for oss å ha vår egen statistikk slik at vi ikke må stole blindt arbeidsgivers tall, syn og fortellinger, sier Ines Sulentic. 

HA TARIFFAVTALEN I ORDEN: Advokat Arve Vaale-Hallberg i Tekna forteller hvor viktige de tillitsvalgte er.

– Du må ha tariffavtale

Bedrifter med gode tillitsvalgte er den beste garantien for gode og ryddige lønnsforhandlinger. Er du ikke i en bedrift med tariffavtale, har du faktisk ikke krav på lønnsforhandlinger.

 I prinsippet kan arbeidsgiver i slike tilfeller fastsette lønnsutviklingen uten forhandlinger, selv om mange bedrifter løser dette gjennom individuelle lønnssamtaler, sier advokat Arve Vaale-Hallberg i Tekna.

Han påpeker at tillitsvalgte er en meget viktig ressurs for Tekna-medlemmene.

 Dette er skolerte og ofte erfarne folk som kjenner hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, og som vet hvordan gode prosesser skal gjennomføres. De har også tilgang til lønnsstatistikk og kunnskapsbaserte verktøy som gir dem tyngde i forhandlingene, sier Vaale-Hallberg.

Kampanje

Har du riktig lønn? 

Sjekk om du har riktig lønn med vår årlige lønnsstatistikk, og få hjelp og gode råd til dine egne lønnsforhandlinger. 

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler.