Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

PRESENTERTE HJEMMELAB: Tove Ofstad og Soheil Dabestani presenterte "Hjemmelab"-prosjektet på årets helseteknologikonferanse. Foto: Sondre Tallaksrud.

Hadde du turt å ta blodprøve hjemme selv?

I så fall kan du spare deg selv og sykehusene for mye tid.

Med et økende antall pasienter og eldre med behov for helsetjenester, og samtidig en redusert tilgang på helsepersonell, trengs det innovative løsninger, en av disse kan være å la pasienter ta blodprøver selv hjemme.

I dag må pasientene komme til sykehus eller institusjon med laboratorium for å ta prøver. Det går mye tid til reising til og fra sykehus, telefonhenvendelser til en presset helsetjeneste, samt venting på time til prøvetaking og -svar. Venting utgjør en stor trussel da det ofte innebærer forverring av helsetilstand, skriver Sykehuset Østfold på sine sider.

Det var Andreas Stensvold, avdelingssjef ved Sykehuset Østfold, som først hadde ideen om innovasjonen, og i sommer hadde 40 pasienter prøvd ut det nye systemet.

– Du får med deg utstyret hjem

Tove Ofstad, som er bioingeniør og prosjektleder for "Hjemmelab" i selskapet Roche, håper prosjektet skal medføre mindre belastning på sykehusene i Norge i fremtiden.

– Dette er i første omgang tiltenkt pasienter som fortsatt er i behandling hos sykehusene. Istedenfor at de reiser til sykehuset kun for å ta denne blodprøven, så får man heller med seg utstyret hjem og utfører analysen på egenhånd.

– Du stikker deg i fingeren med en “stikker", og tar en prøve, og denne blodprøven avsettes på en testbrikke. Ved hjelp av en smarttelefon, analyseres resultatet og sendes til sykehuset, sier hun.

Legen bestemmer da om du skal komme inn til sykehuset for behandling, eventuelt annet behandlingsforløp Hun forteller at dette kan være aktuelt for ulike pasientgrupper.

– Er det noen mulighet for å gjøre det feil når man gjør dette selv?

– Det er alltid en fare for at noe kan bli feil. Det viktige er er at pasientene får en god nok opplæring før de drar hjem. Målet er at det skal være like trygt som å gjennomføre analysen på sykehuset av helsepersonell, sier Ofstad.

Kan være klart allerede i slutten av neste år

Hun forteller at det ikke er altfor lenge til det potensielt er klart for bruk i sykehusene.

– Om alt går bra videre, så kan vi gå inn i den kommersielle fasen i 2022, men det er en del testing som gjenstår før vi er klare, sier hun.

Hjemmelab mener dette er fordelene for pasienten:

  • Raskere testresultater.
  • Redusert tid på sykehus.
  • Mindre reising til og fra sykehus.
  • Det er en fordel å bruke kapillært blod. (Blod fra de minste arteriene)
  • Bedre overvåkning av egen helse.
  • Forbedret livskvalitet og større trygghet.

Hjemmelab mener dette er fordelene for sykehusene:

  • Bedre ressursutnyttelse.
  • Unngå kast av preproduserte cellegiftkurer.
  • Redusert antall ubenyttede polikliniske timer.
  • Raskere respons på unormale målinger.
  • Færre reinnleggelser og reduserte antall liggedøgn.
  • Enklere og raskere tilgang til blodprøvesvar fra mobilen.
  • Økt tilfredshet hos pasienten.
  • Foregangssykehus innen innovasjon.

Helseteknologikonferansen viste at mange i bransjen tenker likt, om du og jeg gjør mer hjemme, sparer vi både tid selv, men også belastning av sykehusene og miljøet.

Alt fra å måle blodtrykk, undersøke hjerteflimmer, sende inn "forhåndspraten" til fastlegen, og også da "Hjemmelab" er begynnelsen på dette. Om alt går bra, ser også sykehuset Østfold på mulighetene for lignende testing av urin og avføring hjemme.

– Jeg tror dette kan bli stort. Jeg tror personlig at dette er starten på at pasienter kan gjøre mer selv hjemme. Alt må gjøres i forhold til at det er gjennomprøvd og trygt for pasienten, sier Ofstad.