Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av noen som måler blodtrykk

UBEHAGELIG? Synes du det er ubehagelig å måle blodtrykk på denne måten? Foto: Unsplash.

Neste år kan du være kvitt denne for godt

– Mange synes den "cuffen" rundt armen er ubehagelig og vond å bruke. Vi har utviklet noe som kan gjøre hverdagen mye bedre for veldig mange mennesker, tror Espen Westgaard, teknisk sjef i Aidee Health AS,

800 000 mennesker i Norge bruker blodtrykkmedisiner, ifølge LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke).

Slik det er i dag måles blodtrykket med en slags "cuff" rundt armen som blåses opp, og strammes til hardt. Om blodtrykket er for høyt får du den som regel med deg hjem for å måle selv den neste dagen.

– Den er veldig ubehagelig å bruke

Espen Westgaard, som er teknisk sjef i Aidee Health AS, mener det er mange ulemper med denne metoden.

– For det første kan den være veldig ubehagelig å bruke. Den påfører også stress og kan virke stigmatiserende, som gjør at resultatet kan påvirkes, sier han.

Neste år kan vi bli kvitt denne cuffen for godt, på grunn av et produkt Westgaard presenterte på Helseteknologikonferansen.

Med et belte rundt brystet kan du måle blodtrykket, EKG, puls og bevegelse. Senere vil du i tillegg få gode data på pust, okygenmettning, søvnkvalitet og aktivitetstype.

Westgaard forteller at målingene gjøres kontinuerlig, og beltet kan brukes når du sover, svømmer, dusjer og all annen aktivitet.

– Beltet skal være mer behagelig enn et tradisjonelt pulsbelte, du skal ikke merke at du har det på. Så det er blant annet litt bredere og mykere enn et tradisjonelt pulsbelte ,sier han

Espen Westgaard  på Helseteknologikonferansen
PÅ HELSETEKNOLOGIKONFERANSEN: Espen Westgaard var en av mange deltakere på årets helseteknologikonferanse. Foto: Sondre Tallaksrud.

– Aldri møtt opp så mange overleger for en lansering

Produktet skal først lanseres for leger, og det kan se ut som denne profesjonen har sett samme problem med den eksisterende målemetoden.

– På kickoffet til forskningsprosjektet som vi startet opp i 2017, var det 13 overleger til stede. Det hadde aldri vært så mange overleger på et slikt arrangement før utenfor sykehuset. Dette vil jo spare dem for mye tid, og er en stor milepæl for blodtrykksmåling og diagnose, sier Westergaard.

Den siste og viktigste studien som sammenligner målinger med tradisjonelt utstyr og beltet i 24 timer for hver pasient, er ikke helt klar ennå, men det begynner allerede å tikke inn resultater.

– Det er mange med i denne studien som uttrykker at den tradisjonelle "cuffen" er for ubehagelig.

– Vi har også indikasjoner på at beltet vårt måler bedre enn den eksisterende metoden, rett og slett fordi vi tar mange flere målinger med tilsvarende nøyaktighet, men vi må vente til undersøkelsen er ferdig før vi kan gå ut med disse resultatene, sier han.

I tiden fremover vil de også lansere produktet for vanlige folk som forebygging mot høyt blodtrykk, samt til idrettsutøvere.

– Det er veldig aktuelt for folk som vil ha en litt bedre oversikt over egen helse, hvordan påvirker medisinen man tar blodtrykket for eksempel? Alle data som blir samlet inn kan sendes enkelt til deg selv eller legen, som dermed kan potensielt stille en bedre diagnose enn tidligere, med både flere og potensielt bedre målinger.

– Det finnes foreløpig liten forskning på hvordan man kan bruke blodtrykksmålinger i forhold til trening, men håpet er at produktet vårt snart gjør det mulig å både forske på og måle blodtrykk under trening, sier han.

Kan fikse mye selv hjemme i fremtiden

Mange av nyvinningene på helsekonferansen handlet om hvordan digitaliseringen av helsevesenet gjør at du og jeg kan gjøre mer og mer selv hjemme. Westgaard forteller at de ønsker å samarbeide med andre lignende aktører.

– Dette en av grunnene til at vi også utvikler en skyplattform der vi kan dele data med andre, vi kan levere data som blodtrykk, mens andre leverer andre funksjoner og målinger. Helhetlig får brukerne et mye bedre bilde over egen helsesituasjon, og  du får i større grad forebygget om noe skulle skje, sier han.

Datek: Ny teknologi for blodtryksmåling
NY MÅLER AV BLODTRYKK: Denne vil måle blodtrykket ditt fra brystet, og ikke rundt armen. Foto: Datek.