Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann i blå kjeledress med insekter

Studentene som går på NTNUs Entreprenørskole er meget fornøyd med studiet. Eirik Kristoffer Myking og hans studentmedgründere som har startet bedrift for å lage fôr til laksenæringen fra protein i larver, er noen av dem.

Mastervinner med insektbønder

NTNUs Entreprenørskole er rangert med høyest studiekvalitet av 95 masterprogram innen teknologi og naturvitenskap. Studentbedriften Arctic Protein skal snart produsere dyrefôr fra larver i Balsfjord. Se listen over vinnerne i de ulike kategoriene.

For niende år på rad har Tekna Magasinet rangert alle masterprogrammene for Studiebarometerets faggrupper innen teknologi og naturvitenskap. Aller øverst troner NTNUs Entreprenørskole.

Den pedagogiske modellen på Entreprenørskolen er at alle studentene skal prøve å starte en bedrift. Arctic Protein er en av disse bedriftene. Studentbedriften vil skape milliardindustri av larver, slik Tekna Magasinet skrev om i fjor. Nå har studentgründerne kommet videre med nye planer om å bygge en fabrikk for produksjon av proteinmel fra larver fostret på matavfall.

– Den mer langsiktige målsettingen er å tilby en klimavennlig løsning på oppdrettsnæringens proteinmangel, fremfor eksempelvis soya fra Latin-Amerika. På kort sikt vil vi bygge oss opp via markedet for mat til kjæledyr, før vi får nok volum til å sikte oss inn mot lakseindustrien. Litt forenklet kaller vi oss selv for insektbønder, sier entreprenørskole-student og daglig leder Eirik Kristoffer Myking.

Det første målet er å utvikle 700 tonn larver i 2025, og 2100 tonn i 2027. Produksjonsanlegget skal ligge i Balsfjord og målet er å hente investeringskapital fra investorer i løpet av året.

Les også  – Mange fryser seg gjennom studiet

 

Entreprenørskolen gjorde comeback

 NTNUs Entreprenørskole har også tidligere hevdet seg svært godt blant masterprogrammene innen teknologi og naturvitenskap i Studiebarometeret. Studiebarometeret er en undersøkelse fra NOKUT hvor alle studenter i Norge kan gi karakterer på sine respektive studieprogrammer. I diagrammet nedenfor ser vi de ti masterprogrammene innen teknologi og naturvitenskap med høyest gjennomsnittlig tilfredshet blant studentene, uansett faggruppe. NTNUs Entreprenørskole kom både på førsteplass og tredjeplass, men for alle praktiske formål er det samme masterprogram.

 

 

I tillegg kom NTNUs Entreprenørskole også på topp for fremgang fra 2022 til 2023:

 

:

 

NTNUs Entreprenørskole hadde relativt svakere tilbakemeldinger fra studentene i 2022, mens tilbakemeldingene i 2023 var tidenes beste. Det har sine årsaker, ifølge professor og leder for NTNUs Entreprenørskole, Roger Sørheim.

Professor og leder for NTNUs Entreprenørskole, Roger Sørheim

 

– Vi gjorde noen eksperimenter i opplegget i 2022, som vi alltid gjør for å forbedre oss. Men disse endringene fra høsten 2022 ble ikke godt nok kommunisert til studentene, og da ble tilbakemeldingene svakere. De svakere tilbakemeldingene medførte at vi foretok justeringer som bidro til at vi oppnådde en spesielt høy tilfredshet året etter.

 

Anbefaler intervjuer for opptak

Studentgründer Eirik Kristoffer Myking i Arctic Protein mener at NTNUs Entreprenørskole skaper en motivasjon som bidrar til den høye tilfredsheten blant studentene.

– Det er en unik energi blant studentene på Entreprenørskolen ved at vi kan velge å starte en bedrift som er 100 prosent basert på egne interesser. Opptaket til Entreprenørskolen er i tillegg basert på intervjuer, og ikke bare på tidligere karakterer. Slik filtrerer man ut de som ikke er så engasjert. Jeg tror at andre masterprogram har mye å lære av hva engasjement kan bety for et opptak i tillegg et mer rendyrket gjennomsnitt av karakterer.

 

Her er rangeringen og vinnerne

 Nedenfor kan du se diagrammene som viser studentenes rangering av masterprogrammene i de respektive faggruppene innen naturvitenskap og teknologi. Rangeringen er basert på et gjennomsnitt av åtte underliggende indekser og vurderinger. Klikk på vinneren i den faggruppen du er interessert i for å se diagrammet med alle masterprogrammene i denne kategorien. Oversikten og diagrammene er fordelt på 2-årige og 5-årige masterprogrammer:

 

2-årige masterprogrammer

 

Vinner faggruppe Biologiske fag, 2-årig: Ecology, NMBU

 

Vinner faggruppe Bygg- og anleggsfag, 2-årig: Master’s Programme in Civil Engineering, OsloMet

 

Vinner faggruppe Fabrikasjon og utvinning, 2-årig (kun ett masterprogram): Master i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU

 

Vinner faggruppe Fysiske og kjemiske fag, 2-årig: Fysikk, UiO

 

Vinner faggruppe Geofag, 2-årig: Geosciences, UiT

 

Vinner faggruppe Informasjons- og datateknologi, 2-årig: Cybersikkerhet, UiA

 

Vinner faggruppe Matematikk og statistikk, 2-årig (kun ett masterprogram): Mathematical Sciences, NTNU

 

Vinner faggruppe Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, andre, 2-årig: Entreprenørskap, NTNU

 

Vinner faggruppe Utdanninger i elektrofag, mekaniske fag og maskinfag, 2-årig: Industriell teknologi og driftsledelse - master i teknologi/siv.ing., UiS

 

5-årige masterprogrammer

 

Vinner faggruppe Bygg- og anleggsfag, 5-årig: Arkitektur, NTNU

 

Vinner faggruppe Fabrikasjon og utvinning, 5-årig (kun ett masterprogram): Matvitenskap og ernæring, NMBU

 

Vinner faggruppe Fysiske og kjemiske fag, 5-årig: Integrert masterprogram i havteknologi (sivilingeniør), UiB

 

Vinner faggruppe Geofag, 5-årig (kun ett masterprogram): Tekniske geofag, NTNU

 

Vinner faggruppe Informasjons- og datateknologi, 5-årig: Integrert masterprogram i informasjonsteknologi og økonomi (sivilingeniør), UiB

 

Vinner faggruppe Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, andre, 5-årig: Industriell økonomi, NMBU

 

Vinner faggruppe Utdanninger i elektrofag, mekaniske fag og maskinfag, 5-årig: Elektronisk systemdesign og innovasjon, NTNU