Kvinnelig "norsk" romfarer med gave fra verdensrommet
Romfareren Kathryn D. Sullivan er første amerikanske kvinne som tar en spasertur i verdensrommet. I 1985 besøker hun foreningen, holder sitt foredrag på norsk og overrekker ingeniørene en helt spesiell gave.
Foredraget om romfergeturen og lysbildene fra verdensrommet var meget interessante. Dessuten var det imponerende at hun holdt foredraget på norsk.
Møteleder Finn H. Dethloff fra NIF Oslo avdeling er tydelig fornøyd da han blir intervjuet av redaktøren for medlemsavisen «Sivilingeniøren» denne varme sensommerkvelden i 1985.
Stinn brakke
For til tross for det stabile godværet som ligger over hovedstaden den 20. august, er den store Festsalen i Ingeniørenes Hus aldeles smekkfull, med flere hundre mennesker til stede.
Anledningen er et ytterst celebert besøk av den amerikanske romfareren Kathryn D. Sullivan, som er invitert til å holde foredrag av NIF Oslo avdeling. Hun avslutter sitt foredrag med å overrekke foreningen en meget spesiell gave fra NASA.
Kathy Sullivan (f. 1951) deltok året før på den sjette turen med romfergen «Challenger», som tok av fra Kennedy Space Center den 5. oktober 1984. Denne turen varte i åtte dager, fem timer, 23 minutter og 33 sekunder.
Et av høydepunktene på turen var hennes spasertur i rommet, noe hun forteller begeistret om i Ingeniørenes Hus.
Sullivan var den første amerikanske kvinne som foretok en spasertur i verdensrommet, 11. oktober 1984.
Holdt foredrag på norsk
Lenge før dette, i 1971-72, er Kathy Sullivan utvekslingsstudent ved Universitetet i Bergen, hvor hun studerer oseanografi. Her lærer hun seg norsk, og det er dette som gjør henne i stand til å holde foredraget sitt i Ingeniørenes Hus på klingende bergensdialekt.
På første benk i Festsalen sitter for øvrig romfartseksperten og sivilingeniøren Erik Tandberg og følger interessert med.
Foredraget blir etterfulgt av en livlig spørsmålsrunde, hvor Sullivan blant annet understreker at også små land som Norge kan delta i romfartsutviklingen innenfor spesialiserte, høyteknologiske områder.
Hun stiller seg imidlertid tvilende til spørsmål fra salen om man i nær fremtid kan kjøpe seg plassbillett til romferger, og delta som passasjerer i verdensrommet.
Flagget fra verdensrommet
Kathy Sullivan må absolutt sies å være en sann norgesvenn. Hun avslutter sitt spennende foredrag med å overrekke foreningen en meget spesiell gave fra NASA. Dette er en plakett med navneskiltet fra romdrakten hennes og et norsk flagg, som Sullivan hadde brakt med seg ut i verdensrommet på romfergeturen.
Formannen i NIF Oslo avdeling Gunnar Eikelid tar imot gaven, til varm og langvarig applaus fra salen.
Mer om Kathy Sullivan leser du her
Møtet i 1985 blir arrangert i samarbeid mellom NIF Oslo avdeling og Norsk Astronautisk Forening.
Representanter fra begge foreningene blir invitert dagen etter til lunsj på den amerikanske ambassaden i Drammensveien, hvor Kathy Sullivan utdyper sine inntrykk fra romfergeturen. Umiddelbart etterpå reiser hun tilbake til USA.
Tid for store møter
Møtet med den amerikanske romfareren er et godt eksempel på en dyktig og spennende foredragsholder, som makter å samle flere hundre medlemmer i regi av en lokalavdeling.
Senere skal det vise seg at det blir stadig vanskeligere å fylle store møtelokaler med medlemmer.
De fysiske stormøtenes tid går mot slutten i store deler av norsk organisasjonsliv. Men foreningsvirksomheten finner andre former.
- Les mer om Tekna Romfart
- Dette er Tekna Oslo avdeling
- Dette er Norsk Astronautisk Forening
Teknas historie
Gjennom jubileumsåret presenterer vi foreningens historie gjennom 50 artikler i Tekna Magasinet. Les mer om de historiske artiklene.
Følg også med på andre jubileumsaktiviteter på Tekna.no/150.