Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Christer Fuglesang

– Det var en fantastisk opplevelse å være astronaut, fortalte Christer Fuglesang, under webinaret til Norsk Romsenter og Tekna.

Kan være Norges tur til å få en astronaut

ESA har lyst ut astronautstillinger med søknadsfrist 28. mai, og Norsk Romsenter har lagt ut jobbannonsen på Finn.no. Ifølge Skandinavias første astronaut, Christer Fuglesang, kan det være gode sjanser for norske kandidater i denne omgangen.

Sveriges første og eneste astronaut Christer Fuglesang kom med en sterk oppfordring til å søke stilling som astronaut i ESA, under webinaret Norsk Romsenter holdt sammen med Tekna torsdag 15. april.

Se opptaket fra webinaret her: https://app.sli.do/event/wbcq1srz/live/questions

– Det kan bli lenge til neste mulighet, sa Fuglesang som minnet om at det er en spennende opplevelse bare å være med i søkeprosessen, og se hvor langt du kan komme.

Christer Fuglesang er nå professor ved KTH, Kungliga Tekniska Högskolen i Stockholm.

Les også Nå kan du bli ESA-astronaut

Fuglesang i verdensrommet med jorden i bakgrunn
Christer Fuglesang var ute i verdensrommet som astronaut i 2006 og 2009. Her fra en romvandring i 2009. Foto: NASA/ESA

Ifølge Fuglesang vil de store ESA-medlemslandene som Storbritannia, Frankrike og Tyskland være representert i det nye astronautprogrammet, men han tror et norsk kandidatur er styrket ved at Norge ikke har hatt noen før, og at de små landene i ESA også skal være representert. Danmark hadde sin første astronaut Andreas Mogensen ute i rommet i 2015.

Jevnt god i mye

Det strømmet på med spørsmål fra seere til webinaret som ble ledet av kommunikasjonssjef Marianne Moen ved Norsk Romsenter. Mange lurte på hva som kvalifiserer spesielt til å bli astronaut, hvilke egenskaper du bør ha og hva som kan være hindringer, for eksempel av medisinsk art.

Ifølge Christer Fuglesang behøver du ikke utmerke deg som spesielt sterk eller utholdende eller fremragende på noe.

–  Det viktigste er at du ikke skiller deg ut med å være dårlig i noe, sa han.

Flymedisinsk undersøkelse

For å søke må du ha mastergrad i naturvitenskapelige eller teknologiske fag og minst tres års relevant erfaring. Øvre aldersgrense er 50 år.  Dessuten må du ha legeattest klasse 2. Dette redegjorde sjefslege i Luftfartstilsynet Terje Sæhle for under webinaret. Han anbefalte at du bør være ute i god tid med å bestille en flymedisinsk undersøkelse hos godkjent flylege, hvis du ønsker å søke på astronautjobbene.

– Søk drømmen!

Norsk Romsenter hadde også med seg Jules Grandsires, som er leder for internasjonale relasjoner i ESA, direkte fra Paris.

Skjermbildet av Powerpoint og Grandsires
– Har du noen gang drømt om å bli astronaut, så grip sjansen denne gangen og søk, sa Jules Grandsires i ESA.

– Har du noen gang hatt en drøm om å bli astronaut, så søk nå oppfordret han. Om ikke annet så for selve prosessen. Informasjon om hvordan du søker, finner du her. 

Grandsires oppfordret også norske Tekna-medlemmer og andre med høyere utdanning innen naturvitenskapelige og teknologiske fag om å orientere seg om andre jobber i ESA.

– Det er en mengde interessante jobber og et spennende arbeidsmiljø i ESA, sa han.