Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Rebekka sitter på utecafe

Croissant og cafe av lait hørte naturlig med under Rebekkas studenttilværelse i Frankrike.

Fra elev til student: – Deilig ensomhetssjokk

–  Du vil oppleve en egen frihet og selvstendighet som student, men kanskje også føle på ensomheten. Vær åpen og aktiviser deg i noe utenom studiene, er Teknas studentleder Rebekka Lies beste råd til deg som skal begynne å studere til høsten.

Det var deilig å bli student. Jeg var helt klar for å flytte hjemmefra og begynne et mer selvstendig liv. Det forteller leder av Tekna student, Rebekka Lie om sin egen start på studenttilværelsen i Toulouse. Der begynte hun på INSA på kybernetikk- og elektronikkstudiet høsten 2016.

Hun synes allerede det virker lenge siden nå, selv om det bare er fire år. Selv om hun tok et spesielt studievalg, er nok mange av følelsene de samme om du studerer i Norge eller i et annet land, tror hun.

–  Jeg husker at jeg var litt spent sommeren før, og litt bekymret for om jeg ville klare det. Men jeg tenkte at dette måtte jeg bare ta helt som det kom, og forberedte meg ikke faglig. Det eneste jeg gjorde var nok at jeg leste litt fra fransk i ferien, i og med at jeg visste at jeg skulle til Toulouse.

Rebekka Lies bakgrunn var studiespesialiserende med realfag på Skeisvang vgs i Haugesund, dessuten breddeidrett og fransk. Hun beskriver det som deilig å ha funnet en studieretning og vite at det var dette hun skulle, etter å ha gått i andre og tredje og lurt på hva hun skulle bli.

Ensomhetssjokk i liten hybel

–  Alle de norske fløy samme dag, så vi ble kjent med mange allerede på flyplassen. Det var et veldig betryggende opplegg. Vi ble godt tatt imot av universitetet, fikk hybel på campus, fikk ordnet med bankkonto og andre praktiske ting. Likevel var det et ensomhetssjokk å åpne døra til hybelen første dag og vite at på disse få kvadratmeterne skal jeg tilbringe tiden fremover.

Rebekka Lie sitter i solen med lekser og smiler til kamera
- Man kan få en liten selvtillitsknekk, for plutselig er du kanskje ikke den flinkeste lenger, men en av veldig mange flinke, forteller Rebekka.

–  Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i den rare følelsen innenfor de fire veggene og 10 kvadratmeter. Det kjennes ganske spesielt. Men sjokket gikk fort over da jeg møtte andre studenter.

–   Vi var jo alle i samme situasjon – like ensomme på hyblene våre, så vi var veldig ofte på besøk hos hverandre. Jeg husker at jeg var veldig mye hos en venninne, delte kjøleskap og spiste ofte middag sammen.  Men jeg hadde ikke så mye hjemlengsel. Til det var tilværelsen for spennende.

Ett år med å skulle spise, sove og studere innenfor 10 kvadratmeter, holdt for Rebekka, som fant seg en større privat hybel i byen sammen med en venninne. –  Det var en stor glede å flytte inn i en større leilighet – ikke minst sammen med en venninne.

Venner for livet

Rebekka tror at flere av de hun møtte de første dagene, kommer til å være venner livet ut.

– I og med at du står der alene i en litt sårbar situasjon i en ny by, vokser vennskap ganske fort i starten. Man blir ganske fort avhengig av hverandre og setter pris på hverandre. Og i utgangspunktet er man kanskje litt like i og med at man har valgt samme studie.

– Alt var nytt for min del. Språket, det franske systemet, lærere – det var rart og spennende. Hun tror mange har store forventninger til studietiden. Selv hadde hun både mange tanker, forventninger, og bekymringer over ting hun ikke hadde trengt å bekymre seg over.

Bli medlem

Du får to forsikringer inkludert, og kan spare mye penger på andre medlemsfordeler. Treff andre studenter på våre sosiale arrangementer eller delta på kræsjkurs før eksamen.

– Jeg tenkte at det kom til å bli beintøft. Du får høre mye fra de eldre studentene. Rykter om at slik er det og slik er det om alt fra fag til arrangementer – hva du burde og ikke burde gjøre. Mitt råd er at man må finne ut av hvordan ting fungerer på egen hånd.

Gruppebilde av et sportslag med studenter
INSA arrangerte sportsdag med alt fra tautrekking til volleyball og løping. Det norske sportslaget knuste de franske.

–  Sosialt ble jeg først veldig godt kjent med de norske. Vi var en egen klasse til å begynne med, og hadde en del felles opplegg i starten med franskundervisning. Utover det meldte jeg meg inn i alt for mange aktiviteter som hørtes gøy ut. Det var tennis, svømming, badminton, rugby. Det ble så mye at jeg måtte slutte på noe av det etter hvert.

Aktivitet – trygg arena

–  Mine beste råd til deg som fersk student er å være med på ting, aktiviteter, studentpolitikk, arrangementer, klubber.  Det finnes noe for enhver smak. Der blir du kjent med folk på en trygg arena, og det er lett å få venner. Det ble badminton jeg fortsatte med. Der hadde jeg noe å bidra med, selv om jeg ikke var så trygg på fransken.

Rolf Einar Fife foran storskjerm taler til studenter
Rebekka ble studentkontakt i Tekna og var med og arrangere Teknadagen for studenter i Toulouse. Her med daværende ambassadør Rolf Einar Fife.

Rebekka minner om at mange kanskje kommer fra små skoler der det ikke er så lett å passe inn. På universiteter er det så store miljøer, at du kommer garantert til å finne noe for deg. Hun tror det handler om at man må være seg selv og søke litt rundt.

– Engasjer deg i noe, for eksempel i Tekna som studentkontakt, slik jeg gjorde.

Rebekka tror mange har godt av å ha noe ved siden av skolearenaen. – Hvis det går dårlig på skolen, så har du kanskje noe du kan jobbe med, for eksempel i verv. Og det er enkelt å bygge vennskap på tvers av engasjement.

Som fersk student kan man kan lett få en liten selvtillitsknekk. Fra kanskje å være en av de flinkeste i klassen, er du ikke det lenger, men bare en av veldig mange flinke.

– Da kan det være sunt å ha flere arenaer å spille på, enten det er sport eller verv eller noe annet ved siden av skolen, tror Rebekka.

Lånekassa – helt topp

– Det beste med å bli student, var å bli selvstendig, få et eget sted å bo, endelig bare ha de fagene jeg likte best, måtte stole på meg selv, og ta egne valg og ansvar for deg selv. Du trenger ikke å informere og følge andres kalender. Samtidig fikk jeg masse nye venner. Etter mange år i samme by, var det gøy å treffe folk fra steder over hele Norge og Frankrike. Det gir nye perspektiver.

Rebekka setter veldig pris på den norske Lånekassen. – Den bidrar til selvstendighet. Man vokser på å ta ansvar for egen økonomi – betale mat og leie selv. De franske studentene har ikke en tilsvarende Lånekasse som oss. De er avhengig av foreldrene sine, både når det kommer til valg av leilighet og for å dekke utgifter hver måned.

Tilbakestående uten språk

For Rebekka var språket det mest utfordrende. 

– Realfag som matte er det samme uansett språk. Det mest utfordrende var å ikke kunne flytende fransk, selv etter flere år. Sosialt blir du litt tilbakestående sammen med franskmenn. Du må gå mange runder for å fortelle noe, du får ikke sagt ting akkurat slik du ville gjort på norsk, og humor er vanskelig. Det tar litt tid å få ekte franske venner. I starten var det de som var høflige nok til å høre på meg, jeg ble kjent med. Det gikkbedre etter hvert.

En gruppe mennesker på tur ved siden av en innsjø mellom to fjell
På fjelltur i Pyrinéene ble man kjent på en ny måte
Solfylt gangvei ved siden av en elv
Å rusle eller sykle langs elven Garonne var en vakker opplevelse.

Hun oppfordrer nye studenter om å ta kontakt med Tekna-gruppen ved lærestedet. – Du kan spørre om hva det skulle være – om studiestedet, om faglige eller sosiale ting. Alle studentkontaktgruppene våre har Facebook-side, og mange har også Instagram som de er veldig aktive på! Søk på for eksempel «Tekna Student NTNU/Bergen/Oslo» osv., sier Rebekka Lie.

Bli medlem

Du får to forsikringer inkludert, og kan spare mye penger på andre medlemsfordeler. Treff andre studenter på våre sosiale arrangementer eller delta på kræsjkurs før eksamen.