Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Erna Solberg og Torbjørn Skauli foran en laptop

Statsminister Erna Solberg besøkte standen til Teknas samarbeidspartner Lær Kidsa Koding på spillmessen Spillexpo i oktober, og fikk noen tips om koding fra professor og Tekna-medlem Torbjørn Skauli.

Er du realfagsentusiast og liker unger – bli med som frivillig i Tekna!

Denne oppfordringen kommer fra leder for Teknas teknologi- og realfagsatsing Anne Cathrine Strande Straube. Hun frir til Tekna-medlemmer som kan være med og skape engasjement blant barn og unge.

Med samarbeidspartnere som Lær Kidsa Koding, Forskerfabrikken, First Scandinavia, Passion for Ocean, Vitensenterforeningen, Kodegenet, NAROM og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering på laget håper Tekna å spre glede og entusiasme rundt teknologi-, natur- og realfag, og skape økt interesse blant de nye elevene som skal gjennom skolegangen sin, sier leder for Teknas teknologi- og realfagsatsing Anne Cathrine Strande Straube.

Samarbeidet er i stor grad basert på frivillighet, og Straube frir derfor til flere Tekna-medlemmer om å bli med på dugnad for realfaginteressen.
– Vi trenger personer som møter på stand, lager kodeklubber, eller registrerer seg som rollemodell hos rollemodell.no slik at de kan dra på skolebesøk eller på andre arenaer og fortelle om hva de jobber med. Vi er ute etter frivillige som rett og slett vil bidra med å lage et godt tilbud til barna, sier Straube.

Bli ingeniør og redd verden

Straube er opptatt av at Norge og verden trenger flere som kan realfag for å løse fremtidens klimautfordringer. – Det er nok av utfordringer som kan løses med realfagskompetanse, og det er mange måter å gjøre det på, mener hun.

– Det er viktig å kunne realfag for å kunne stille spørsmål om hvorfor ting er som de er, sier Teknas entusiastiske leder for foreningens teknologi- og realfagssatsing Anne Cathrine Strande Straube.

– Jeg pleier å si er at alle vil redde verden. Da er det viktig å huske på at det er flere måter man kan gjøre det på. Man må for eksempel ikke være lege for å hjelpe mennesker. Ved å utdanne deg innen ingeniør- eller naturvitenskapsfag, kan du for eksempel lære hvorfor det biologiske mangfoldet er så viktig, du kan finne nye teknologiske løsninger, du kan bidra med å ta vare på havet, og verden generelt. Ikke minst er kunnskap viktig for å kunne stille spørsmål om hvorfor ting er som de er. Hvorfor er det for eksempel så farlig med plast i havet? Hvorfor er det viktig å tenke føre-var-prinsippet?

Ifølge Anne Cathrine Strande Straube handler det mye om å bygge opp gode holdninger til naturen, og da trengs mer kunnskap. – Mange mennesker vet lite om de utfordringer vår generasjon står ovenfor, og det trengs derfor faglig påfyll for å kunne handle, sier hun. Det er viktig at det undervises i dette på skolen og at foreldre bidrar som gode rollemodeller, slik at de som nå er barn kan utvikle en grunnleggende forståelse for hvordan naturen skal bevares på en bærekraftig måte. Hvordan kan vi rettferdiggjøre at vår generasjon skal kunne avgjøre hva våre etterkommere skal få se, lære eller oppleve?

Foreldre er rollemodeller

Straube tror foreldre er de viktigste rollemodellene. – Uansett om noen foreldre kanskje tenker at «Disse fagene kan jeg ikke noe om, så det nytter ikke at jeg bidrar i leksearbeidet», så er utrolig viktig at de likevel setter seg ned og viser interesse. Hun opplyser om at det faglige nettverket Tekna Realistene, som organiserer realfagslektorer i Tekna, har arrangert og vil arrangerer flere kurs om hvordan man kan hjelpe med matteleksene. Et veldig populært tilbud!

Statsministeren som ser verdien

På Norges største spillmesse, Spillexpo i oktober, hadde Lær Kidsa Koding og Kodegenet en stand med Tekna. Her kom det besøk fra selv Norges øverste leder, Erna Solberg.

– Vi fikk besøk av Statsminister Erna Solberg. Hun så verdien i å lære barn om koding/programmering, og ville også lære litt om det selv. Dette er skaperglede og algoritmisk tankegang i praksis! Det er veldig stas når vi ser at en av Norges viktigste personer ser verdien i det vi gjør, det er vi takknemlig for, sier Straube.

Vil du bidra – ta kontakt her!