Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann ute i snøen foran firmaskilt

Tekna-hovedtillitsvalgt i Kongsberg Defence & Aerospace, Pål Gunnar Conradi, sier det oppleves som viktig å bistå norske og amerikanske myndigheter med leveranser av forsvarsutstyr til noen som virkelig trenger det.

– Alle ansatte må sikkerhetsklareres

Kongsberg Defence & Aerospace har fått 50 prosent flere ansatte i Norge siden 2018, og veksten skal fortsette de neste årene. Nær hver fjerde ansatt er Tekna-medlem, og nå jakter forsvarskjempen på flere teknologer.

«Thank you to our Norwegian partners for making the lives of our citizens much, much safer», skrev det ukrainske forsvarsdepartementet på Twitter før nyttår. Meldingen viste til den høye suksessraten for Norwegian (or National) Advanced Surface-to-Air Missile System, forkortet NASAMS, som beskytter mot russiske missilangrep. NASAMS er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) i samarbeid med amerikanske Raytheon.

– Vi har bistått norske og amerikanske myndigheter med leveranser av forsvarsutstyr til noen som virkelig trenger det. Det oppleves jo som viktig, og vår generelle oppgave om å bidra til å sikre norsk suverenitet, oppleves også som meningsfylt, sier Tekna-hovedtillitsvalgt i KDA, Pål Gunnar Conradi.

Nå bistår KDA norske og amerikanske myndigheter med leveranser av luftvern til Ukraina: «Vi er fullt klart over at dette er noe Ukraina trenger nå, helst i dag. Og vi gjør alt vi kan for å akselerere produksjonen», uttalte KDA-direktør Eirik Lie nylig til Teknisk Ukeblad.

Nær 700 Tekna-medlemmer i KDA

KDA er et datterselskap i Kongsberg Gruppen ASA som har staten som majoritetseier.

Datterselskapet har fått 50 prosent flere ansatte i Norge siden 2018, og veksten skal fortsette i samme tempo de neste årene. Tekna-medlemmer utgjør rundt 700 av 3000 ansatte i Norge. Produktet Naval Strike Missils (NSM) er en av årsakene til den sterke veksten. Neste sommer skal det ferdigstilles en ny missilfabrikk i Kongsberg med investeringer for tre milliarder kroner.

Det er mer komplisert å rekruttere til KDA enn til et vanlig norsk selskap, fordi alle ansatte må sikkerhetsklareres.

– Alle som ansettes må godkjennes av norske myndigheter i form av en sikkerhetsklarering. Dette er en klarering på at personen er antatt sikkerhetsmessig skikket for behandling av sikkerhetsgradert informasjon. Det er derfor ikke enkelt å bli sikkerhetsklarert når man ikke er norsk statsborger, men det er lettere å bli sikkerhetsklarert hvis man er fra et NATO-land, sier hovedtillitsvalgt Conradi.

Det er ikke noe krav om at nyansatte må jobbe bare i Kongsberg. KDA har ti avdelinger rundt omkring i landet, hvorav Asker, Horten, Kjeller og Tromsø er størst.

– Hvis vi finner den kompetansen vi er ute etter, så kan det jobbes fra flere forskjellige lokasjoner. Det jobbes hele tiden med å rekruttere. Et eksempel på dette er kodeknekkere, i et marked hvor vi opplever at det er press på IT-kompetanse, er det derfor viktig å markedsføre muligheten hos oss, sier Conradi.

Les også Rekordhøy vekst i olje og gass

Ingen kvaler med forsvarsutstyr

Teknas hovedtillitsvalgt har aldri opplevd at ansatte har fått kvaler knyttet til at selskapet produserer forsvarsutstyr som kan bli brukt i krig.

– Vi som er ansatt har vært gjennom en prosess før vi søkte oss hit. Dessuten har vi god kjennskap til hvor strengt regulert virksomheten vår er. Vi er et av flere redskap for å sikre norsk suverenitet. Når vi eksempelvis produserer sjømålsmissiler, har det sin opprinnelse i at Norge har en lang kyst som skal beskyttes, sier Teknas hovedtillitsvalgt.