Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
ung drømmende kvinne
Det er lurt å tidlig sette seg inn i hvordan pensjonen din forvaltes slik at den ikke blir spist opp av høye kostnader

Råd og tips

Hva har du gjort med pensjonsopptjening fra sommerjobben?

Oppdatert: 8. nov. 2023

Har du hatt sommerjobb, har arbeidsgiver betalt inn til din pensjon. Vær obs så ikke pensjonsopptjeningen spises opp av høye kostnader.

Det er lovbestemt at arbeidsgiver skal spare tilsvarende minimum 2 prosent av lønnen din til pensjon. Dette gjelder også for kortere arbeidsforhold som sommerjobb. Det er derfor lurt å sette seg inn i hvordan pensjonen forvaltes, og hvem som betaler for forvaltning og administrasjon. 

Tips og råd for pensjonsopptjening fra privat sektor:

Når du slutter i jobben din, får du et såkalt pensjonskapitalbevis. Det er et bevis for arbeidsgivers innbetaling og oppnådd avkastning. Det viser din pensjonsopptjening fra jobben.

Dette pensjonskapitalbeviset utstedes i utgangspunktet hos arbeidsgivers pensjonsleverandør. Hvis du har fått ny arbeidsgiver som har samme pensjonsordning vil pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold samles hos dennes pensjonsleverandør.

Du kan selv velge hvem som skal forvalte pensjonsopptjeningen din, og du må selv ta regningen for det som er tjent opp hos arbeidsgivere som du ikke lenger jobber for. Det er derfor viktig å sjekke kostnader for kostandene varierer mye mellom ulike leverandører.

Det er mange fordeler med å velge «riktig» leverandør:

  • Lavere kostander betyr høyere framtidig pensjon
  • Valgmuligheter i forvaltning gjør at du kan tilpasse aksjeprofilen til din situasjon
  • Gode standardvalg er viktig for dem som ikke ønsker å gjøre egne valg
  • Har du først valgt egen leverandør, vil all framtidig opptjening av innskuddspensjon samles hos denne (inntil du eventuelt bytter til annen leverandør)

Dette er din egen pensjonskonto. Egen pensjonskonto fungerer slik at hvis du selv velger leverandør, vil all tidligere, pågående og framtidige innskuddspensjonsopptjening samles hos din utvalgte leverandør.

Har du ikke valgt en egen leverandør for pensjonskontoen vil denne flyttes rundt når du skifter jobb. Pensjonskontoen blir stående hos siste arbeidsgivers leverandør hvis du ikke har noen ny, til normalt høye kostander. Har du ikke valgt egen konto/leverandør til gode betingelser er det derfor stor fare for at pensjonsmidlene/opptjeningen kan spises opp av høye kostnader.

Ta kontroll på egen pensjonsopptjening nå!

Sjekk pensjonen din

Vår enkle kalkulator viser hvor mye din arbeidsgiver betaler årlig for deg. 

Relaterte bærekraftsmål