Hopp til innhold
Kvinne med Tekna-veske og mann i bakgrunnen
UTVIKLING: Det er viktig at du fokuserer på utvikling de første årene av karrieren, da kommer fort lønnsøkningene også.

Aktuelt

Du bør ha høy lønnsvekst i begynnelsen av karrieren

Oppdatert: 1. apr. 2025

– Likevel kan du kan ikke forvente sterk lønnsvekst om du ikke utvikler deg som forventet i jobben, sier Teknas ekspert.

Når du starter i ny jobb etter endt studier er du i startgropa både når det gjelder en god lønns- og karrieremessig utvikling. Dersom du har riktig fokus, kan du se frem til god lønnsvekst allerede de første årene.

Det er stor variasjon i begynnerlønn.

Nyutdannete Tekna-medlemmer i privat sektor hadde i 2024 en begynnerlønn på i gjennomsnitt 645 000 kroner, kommunal sektor lå på 635 000 kroner. I staten var startlønnen på 567 000 kroner i 2023 (her har vi enda ikke fått tall for 2024 på grunn av utsatte lønnsforhandlinger).   

Dette kan du lese mer om i Teknas lønnsstatistikk som du finner her:

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå?

Unge Tekna-medlemmer har normalt sterk lønnsvekst

I følge forhandlingssjef i Tekna  Privat, Anders Kvam er det ikke gitt at du får lønnsregulering allerede det første året etter studiene.

– Tidspunkt for den første lønnsreguleringen avtales ofte ved ansettelse. For mange innebærer dette at en ikke blir del av det første lønnsoppgjøret i virksomheten og i så fall må du avtale høy nok startlønn for å ta hensyn til dette. Men det er vanlig med god lønnsvekst videre i begynnelsen av karrieren, spesielt i privat sektor.

– At våre medlemmer normalt sett har en sterk lønnsvekst i begynnelsen av karrieren er en realitet. Og denne veksten skyldes i hovedsak at de tilegner seg mye kompetanse og erfaring, samt tar ansvar som gir lønnsmessig uttelling, sier han.

I det ligger også at verdien de skaper for arbeidsgiver også øker.

– Du kan ikke forvente sterk lønnsvekst om du ikke utvikler deg aom forventet i jobben, øker produktiviteten og tar ansvar. Men det er det vanlig at våre medlemmer gjør, og det synes i lønnsstatistikken.

BURDE ØKE: Anders Kvam forklarer at Tekna-medlemmer øker mye i lønn de første årene av karrieren. Foto: Mikkel Moe.

Fortsett å utvikle deg

Hvis vi ser på snittet av veksten for de fem yngste eksamenskullene (2017-2021), så hadde de en gjennomsnittsvekst på 11,5 prosent fra 2021-2022.

– Det er ikke automatikk i at du får lønnsvekst, men der er vanlig at lønnen vurderes minst én gang i året. Det varierer også med hva som står i arbeidsavtalen din, og om det er tariffavtale på arbeidsplassen din som regulerer dette, sier Kvam.

Tariffavtaler gir rett til lønnsforhandlinger for Tekna-gruppen på arbeidsplassen. Har du ikke det er det arbeidsgiver som bestemmer, men det er likevel veldig vanlig at lønnen vurderes årlig.

– Vi anbefaler at medlemmene sørger for å utvikle kompetansen sin og tar ansvar på jobben, og synliggjør for arbeidsgiver hva du bidrar med som gir verdi for virksomheten. Og det bør du forvente lønnsmessig uttelling for. 

– Det kan være lettere å få markedsmessig gode vilkår ved skifte av stilling, både internt og eksternt, enn å sitte lenge i samme stilling hvis ikke du får den lønnsmessige utviklingen du føler du fortjener der du er, sier han.

Les også