Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Du kan gjøre et lønnshopp ved å bytte jobb, men det er viktig å vurdere totaliteten.

Råd og tips

Det lønner seg å bytte jobb

Oppdatert: 7. jan. 2024

Ønsker du deg vesentlig høyere lønn enn du har i dag bør du vurdere å flytte på deg.

Har du blitt ved din lest det siste året har du ifølge Teknas lønnsstatistikk trolig opplevd en vekst i gjennomsnittslønnen på 7,2 prosent (i privat sektor). Har du derimot byttet jobb til en ny bedrift i samme sektor har du fått en gjennomsnittlig lønnsvekst på hele 12  prosent. 

Å bytte stilling hos samme arbeidsgiver lønner seg også, der har de som har svart på statistikken oppgitt at de har opplevd en vekst på gjennomsnittlig 12 prosent (gjelder privat sektor).

– Feilansettelser er dyrt

Katrine Olsson jobber som spesialrådgiver i Tekna. Hun bekrefter at arbeidsgivere er villige til å betale for å få rett person på rett plass.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   


– Det er arbeidsoppgaver og faglige utfordringer som ofte er årsaken til at folk vil bytte jobb, men lønn er også en del av pakka. Det vet arbeidsgivere godt, og de er ofte villige til å betale for å få tak i den kandidaten de vil ha. Feilrekruttering er fryktelig kostbart, og de vil strekke seg langt for å få rett kandidat.  Kompetanse og erfaring er viktig, men også personlig egnethet. Ringvirkningene kan være store og langvarige for arbeidsmiljøet hvis man ansetter feil person, for det er vanskelig å gjøre om på det.

Katrine Olsson
Arbeidsgiver er villig til å betale for å få riktig kompetanse på plass i selskapet, forteller Katrine Olsson, spesialrådgiver i Tekna.

Er høyere lønn ved jobbytte «bare» markedskrefter, eller har Tekna en lønnspolitikk på dette?

– Dette er markedskreftene, men vår politikk støtter opp under at markedskreftene skal være førende. Det er en egen dynamikk ved det å bytte jobb, plutselig blir man veldig synlig, både kompetansen din og det du har oppnådd og det at en tilbyder ønsker deg med på laget. Den som ønsker å skifte stilling har også en forventning om noe mer, da det er knyttet en del usikkerhet knyttet til det å bytte jobb.

Hvor går grensa for hva man kan kreve?

– Man må jo ha magemål, og de fleste arbeidsgivere legger seg på et nivå som oppleves som rettferdig overfor de andre ansatte i bedriften. Man ønsker ikke for store forskjeller internt for ansatte som utfører oppgaver på samme nivå. Det er også stor ulikhet mellom sektorene. Offentlig sektor har strammere rammer enn i privat sektor, men noen steder i privat sektor vil det også være lite å gå på. 

Vurder totalpakka – ikke bare lønn

Olsson mener det ikke alltid er lønn som bør være utslagsgivende for om man bør bytte stilling.

– Godt arbeidsmiljø, hyggelige kolleger, fine oppgaver, gode pensjonsordninger og en arbeidsbelastning som passer deg er elementer du bør vurdere – det er ikke alltid det lønner seg å bytte jobb. Spørsmålet er til syvende og sist hva som er viktig for deg og hva du kan og vil leve med, og det er en totalvurdering som er opp til den enkelte. Men har man forsøkt i lang tid med lønnsforhandling uten å nå fram kan man jo vurdere om man bør se seg om etter noe annet.


Om gjør et jobbskifte, bør du lese om hva du kan forvente av lønn når du har fått tilbud om jobb i en ny bedrift.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Les også