Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Synne Lied
Advokat i Tekna, Synne Lüthcke Lied gir gode råd om jobbkontrakten.

Råd og tips

Dette bør studentene tenke på før de signerer jobbkontrakt

Publisert: 7. sep. 2022

Arbeidsmarkedet for unge teknologer og realister er meget sterkt, og hele 77 prosent av Tekna-studentene har fått jobbtilbud mens de fortsatt studerer. Her er noen tips studentene bør tenke på før de signerer.

Etterspørselen etter høyere teknologisk og realfaglig kompetanse er stor og økende, og arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer og realister er bedre enn på 10 år.

I 2021 meldte 77 prosent av studentene at de hadde fått jobb før studieslutt, og mange hadde flere jobbtilbud på hånden, viste Teknas Arbeidsmarkedsundersøkelse.

Etterspørselen etter høyere teknologisk og realfaglig kompetanse er stor og økende, og arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer og realister er bedre enn på 10 år.

Men nå advarer Teknas advokater studentene mot å hoppe på første og beste mulighet, uten å ha sjekket kontrakten grundig.

– Det er selvsagt positivt at jobbmarkedet er godt. Det at rekrutteringen starter tidlig er jo et tegn på at det er hard konkurranse mellom virksomhetene om den beste kompetansen. Samtidig er det viktig å sjekke kontraktene og betingelsene grundig før man signerer, sier advokat Synne Lüthcke Lied.

Få kontrakten til gjennomlesing

Hun forteller at Tekna tilbyr gjennomlesing av jobbkontraktene til studentene.

– Av og til dukker det opp ting i kontraktene som vi advarer mot. Det kan for eksempel være at den nyutdannede gis en særlig uavhengig stilling der man ikke har rett på overtidsbetaling eller at det er konkurranseklausuler i kontrakten som det er viktig å kjenne omfanget av. På generelt grunnlag er Tekna av den oppfatning at det er sjelden nyutdannede sitter på en slik erfaring og kompetanse som gjør at de faller inn under unntaksbestemmelsen for særlig uavhengige stillinger, sier hun.

Lied peker også på lønnsnivået som noe man bør tenke på før man signerer kontrakt.

– Lønn er selvsagt viktig. Teknas begynnerlønnsanbefaling kan brukes som en pekepinn på hvordan markedet priser kompetansen til nyutdannede, men den er selvsagt ikke noen fasit på hva man kan kreve, sier Lied.

Lied mener lønn også bør sees i sammenheng med oppstartstidspunkt.

– Dersom det er lenge til oppstart i jobben, bør dette også reflekteres i lønnen, siden man da gjerne kan gå glipp av et lønnsoppgjør eller to før man starter i jobben..

Det er før man signerer kontrakten man har best mulighet til å forhandle lønn, så ikke aksepter kontrakten uten å ha reflektert rundt lønnsnivået, understreker advokaten.

Lied forteller at enkelte studenter angrer seg når det kommer andre jobbtilbud på banen.

– Har man skrevet under på en kontrakt, er man egentlig forpliktet til å stå i jobben i oppsigelsestiden. Likevel er det de færreste bedrifter som ser seg tjent med å ha ansatte som vil slutte med en gang, så de fleste arbeidsgivere vil akseptere at den nyansatte får gå og man terminerer kontrakten, sier hun. Det viktigste er at dette kommuniseres til arbeidsgiver på en ryddig måte - og dersom du har spørsmål rundt det å si opp kontrakten før du har startet i jobben, ta kontakt med oss i Tekna.

Fant du det du lette etter?

Les også