Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en ung mann som smiler til kamera
BRUK EKSPERTISEN DIN: Som fagekspert sitter du på unik kunnskap som kan være med videreutvikle bedriften du jobber i.

Kursinnsikt

Slik kan fagekspertisen din gjøre bedriften bedre

Publisert: 14. okt. 2021

Fagledelse handler om å bruke kunnskapen sin til å gjøre andre og seg selv enda bedre. Her er tipsene du trenger for å bidra til å øke verdiskapingen i bedriften.

– Det vil være en knapphet på talentene og de kloke hodene i fremtiden. Derfor er det for de fleste bedrifter viktig å tiltrekke, utvikle og beholde de kloke hodene de allerede har, forteller daglig leder Line Blomlie i Enablers Training and Consultancy.

Hun har lang erfaring både som leder og med lederutvikling, forretningsutvikling og selvledelse. Hun leder dessuten Tekna-kurset «Hvordan lykkes som fagleder». Kurset er utviklet i samarbeid med Aker BP, som er ledende på digitalisering og det grønne skiftet.

– Konsernsjefen i Aker BP tror fokus på fagledelse er det viktigste fremover. Du har et ansvar for å sikre at kompetansen du besitter kan fylle en funksjon. Som fagekspert samhandler du ofte mange, og da gjelder det å ha riktig verktøy til å vise frem og formidle kunnskapen din, forteller Blomlie.

Spill hverandre gode

På kurset får deltakerne innsikt i og verktøy til å bruke fagkunnskapen sin mer aktivt i bedriften, både til å skape innovasjon og verdi. I en fremtid med økende grad av flat struktur i næringslivet, vil det å lede seg selv, og gjennom kunnskap lede andre, være en viktig egenskap.

Line Blomlie
LANG ERFARING: Line Blomlie har jobbet med coaching av leder og ledergrupper i 20 år.

– Som fagekspert kan du ta ansvar for å lede og spille lederen din god. Vi er så avhengige av samhandling alle veier. Det vil bidra til utvikling av både deg selv og selskapet. De fleste kan skape mer hvis de får utvikle seg i en rolle, forklarer kursholderen.

Vil du lære mer om hvordan du bruker fagkompetansen din strategisk og skaper verdi? Les mer om Tekna-kurset «Hvordan lykkes som fagleder» her!

Her er Line Blomlies fire områder som vil bidra med verdiskaping av fagkunnskapen din:

1) Hold kunnskapen din relevant

Spør deg selv: Hva skal til for å holde deg relevant innen faget fremover? Identifiser, finn og anvend kunnskap for fremtiden. Finn ut hvordan du kan sikre din egen relevans slik at du kan bidra til innovasjon og verdiskaping i bedriften.

2) Ta i bruk retorikk

Retorikk er formidlingsevne eller talekunst, og det er noe advokater, sivilingeniører eller siviløkonomer har lite av i utdannelsen. Retorikk er viktig for å vise frem kunnskapen din, og påvirke andre uten autoritet. Ved hjelp av retorikk kan du skape forståelse for de andre i selskapet, og danne en tillitsskapende kommunikasjon. Gjør det komplekse enkelt og forståelig, og oversett det du kan slik at andre forstår det.

3) Samhandling gjør dere sterkere

«Ønsker du å gå fort, gå aleine. Ønsker du å gå langt, gå sammen», heter det. Relasjoner handler om å forstå deg selv og tilpasse deg slik at du kan skape relasjoner, for å sammen danne en samhandlingsplattform. Samhandling er å jobbe mot et felles mål, og være sterke sammen. Å skape samhandling er ekstra viktig i en kontekst som er preget av flere ulike typer mennesker.

4) Bidra til å utvikle andre

Respons handler om hvordan du responderer på ting og tar ansvar. Hvordan kan du som fagleder støtte andres fagfelt? I et næringsliv som får stadig flatere hierarki, er det å nå selskapets mål og utvikle kompetanse viktig. Derfor er det lurt å bygge en tilbakemeldingskultur, der det er greit å gi tilbakemelding og der kunnskapen du sitter på kan bidra til å utvikle andre. Ha et «growth mindset» som fremmer endring og utvikling.

Virker dette interessant? Da bør du melde deg på kurset «Hvordan lykkes som fagleder». Les mer om kurset og meld deg på her!

Les også