
Kursinnsikt
– Dette kurset har styrket min emosjonelle kompetanse
Med Teknas lederutviklingsprogram GILA får du dykket dypere i lederrollen – og i deg selv.
Hva gjør deg til en leder som skaper gode resultater? Hvordan bli en leder som medarbeidere ønsker å jobbe for? Hvordan kan du – med den personligheten du er utstyrt med – være en tydelig og tillitsbyggende leder?
Dette er noen av problemstillingene 22 deltagere har fordypet seg grundig gjennom fire samlinger strukket over ni dager det siste halvåret, i idylliske omgivelser på Home Hotel Gabelshus på Frogner i Oslo.
GILA hjelper deg å bli bevisst på din egen lederstil. Lær mer her!
Med fokus på det gode
En av deltagerne på Teknas lederprogram GILA denne våren er Anne-Gry Jørgensen. Som forretningsutvikler i Skagerak Energi handler jobben hennes vel så ofte om å stå i prosesser som å jobbe mot et konkret mål – en situasjon som krever et klart hode.
– Jeg deltar på kurset for å finne ut hvordan jeg, med mine egenskaper, kan fungere best mulig i en lederrolle. Å bære det ansvaret er både uforutsigbart og en kontinuerlig prosess, noe som kan være utfordrende for en som gjerne vil at ting skal bli ferdig og har behov for kontroll, sier hun.
Med personlighetstesten i forkant, en analytisk gjennomgang av viktige begivenheter i livet og gruppearbeid med andre deltagere blant verktøyene, har Anne-Gry fått et skarpere blikk på sine egne tilbøyeligheter i sjefsrollen.

Hun trekker frem en gruppeøvelse fra samlingen som gjorde spesielt inntrykk på henne.
– Jeg ble særlig imponert over en simulering vi hadde der jeg var observatør, mens de andre i gruppa jobbet som ledere. Det var noe med at de tok alt med det gode hele tiden, selv om vi hadde blitt fortalt på forhånd at det var en sabotør i gruppa. Men de fokuserte på det gode og leverte til slutt et toppresultat på oppgaven de fikk, sier Anne-Gry.
– Det lærte jeg mye av med tanke på lederstil.

Knitring i de sosiale antennene
En annen deltager som har fått kvesset lederklørne gjennom fire samlinger denne våren, er Hans Emil Glestad. Etter flere år som fagleder i en VA-bedrift, med ansvar for utredning og økonomi, er han i dag nyansatt daglig leder i Skogfrøverket, en kompetansebedrift som jobber med foredling og utvikling av fremtidsskogen.
– Som daglig leder er jeg også økonomisjef og HR-sjef, men det nye for min del er personalansvar for 15 ansatte. Jeg har gått fra å være fagekspert i min tidligere bedrift til å skulle tilrettelegge for kolleger og skjønne deres problemstillinger og utfordringer. Det er en veldig spennende identitetsreise, sier han.

Med åtte års erfaring som tillitsvalgt i Tekna, har Hans Emil lenge visst at foreningen tilbyr et rikt utvalg av interessante og relevante kurs. Da han var inne på brukerprofilen sin for å oppdatere personaliaen sin i forbindelse med den nye jobben, dukket GILA opp som et forslag i den personaliserte feeden på siden.
– Jeg kikket på det og syntes det virket veldig interessant. Det var noe jeg ikke hadde fra før, sier Hans Emil.
I starten av første samling ble imidlertid ringsaksokningen tvunget et stykke ut av komfortsonen, innrømmer han.
– Jeg ble tatt litt på sengen når vi ble plassert i en hestesko og skulle dele noe personlig. Da begynner det jo å knitre i de sosiale antennene. Jeg ble utfordret på en helt ny måte. Men du havner veldig fort i en modus der du deler ting og blir aktivert, så det er egentlig et genialt trekk ved GILA.
Bli kjent med dine egne styrker som leder Les mer og meld deg på GILA her!
Et intenst halvår
GILA – opprinnelig et akronym for «gruppestudier i ledelse og administrasjon» – har gjennom snart 50 år vist seg å være et effektivt verktøy for norske ledere. I vår og i høst får deltagerne kyndig veiledning fra Christian Winther Farstad og Per-Magnus Moe Thompson, førsteamanuenser ved henholdsvis Kristiania og Handelshøyskolen BI.

De to kurslederne er klare på at deres jobb er å ivareta GILA-gullet og respektere innsiktene som har vist seg verdifulle siden 1978, samtidig som de gradvis videreutvikler og oppgraderer kurset så det matcher dagens lederutfordringer.
– Teknas lederprogram GILA er et program som pløyer dypere. Det er ni fulle dager, du har en makker som du snakker med mellom samlingene, og du får også en hjemmeoppgave. Så det er et intenst halvår, der du får utvidet nettverket og blir kjent med mange ledere i andre virksomheter og får se hva de står i. Du får et påfyll av verktøy og muligheten til dyp tenkning, både alene og sammen med andre. Det kommer ikke mange tilsvarende anledninger i løpet av en lederkarriere, sier Per-Magnus Moe Thompson.

Et fundament for programmet er personlighetstesten stadig flere kjenner som The Big 5, som de siste årene har blitt popularisert gjennom podkasten til Harald Eia og Nils Brenna med samme navn. Testen brukes ikke for å definere gode eller dårlige lederegenskaper, men brukes for å kartlegge personlighetstrekk og for å stimulere til refleksjon og selvinnsikt.
– The Big 5 er en kilde til informasjon om oss selv som vi bruker tidlig i programmet, både for å få bekreftelse på trekk vi allerede kjenner oss igjen i og avdekke noen sider vi kanskje ikke er helt klar over. Og så bruker vi det gjennom programmet, for å få begrepene inn i språket og sørge for at de kan brukes til å gi konkrete tilbakemeldinger til hverandre, sier Christian Winther Farstad.
Den rette balansen
På den andre dagen av den fjerde samlingen er det mange inntrykk å fordøye og refleksjoner å tygge på mens en deilig lunsj inntas med gjengen for siste gang.
Anne-Gry Jørgensen har likevel en klar tanke om hva som er det viktigste hun har lært i løpet av et halvår med GILA.

– Å vite at ledelse er å stå i kontinuerlige prosesser som egentlig aldri blir ferdig, tror jeg er helt sentralt. Det handler om å være der for folk, og tørre å ta seg tid til å validere og anerkjenne at folk er folk, også på jobben. Man skal jo også være målrettet og ha en evne til å drive prosesser fram, men å finne den balansen tror jeg er noe av det viktigste, sier hun.
Hans Emil Glestad oppsummerer det slik:
– Det å snakke om følelser har blitt mindre vanskelig. Du har jo alltid noen tanker om hvordan du selv er som person, og det har vært veldig interessant å få tilbakemeldinger fra andre som ikke kjenner bakgrunnen min. Hele settingen gjør det mulig for gruppen til å dele sine erfaringer på godt og vondt. Så GILA har definitivt styrket min emosjonelle kompetanse.