Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fotballspillere feirer etter scoring
NY TANKEGANG: Mange sliter med å identifisere egne styrker, men at er fullt klar over svakhetene. Det vil lederutvikler Hege Brekke endre på.

Kursinnsikt

Ledelsesekspert: Næringslivet bør lære av toppidrettens prestasjonskultur

Publisert: 20. okt. 2022

Det er ikke nødvendigvis de som trener mest som blir best. Styrkebasert ledelse kan hjelpe bedrifter å bli best mulig.

Bør personer i lederstillinger øve mer på det å være leder? Spør du lederkonsulent Hege Brekke er svaret et rungende «ja».

– Det skjer for lite trening i ledelse. Det er en underkommunisert forventning når du får en lederrolle at du automatisk skal være god i ledelse, uten at du egentlig har trent særlig på det, sier Brekke.

Etter lang arbeidserfaring med lederutvikling innen toppidrett og næringsliv, har Brekke oppdaget strategier som hun mener kan – og bør – overføres.

– I toppidretten har de en annen innstilling til å jobbe med detaljer for å utvikle ferdigheter – de jobber mer systematisk og strategisk over tid, for å bli best mulig.

– Mange trener godt der ute, men det er ikke nødvendigvis bare de som trener mest som blir best. Det er de som trener riktig! Det er de som kontinuerlig evner å gjøre små justeringer der det er nødvendig, som utvikler seg raskest, forteller Brekke.

Det er her styrkebasert ledelse kommer inn, mener hun.

Brekke leder Tekna-kurset Hvordan lede, slik at andre lar seg lede. Her lærer du å skape gode prestasjoner på din arbeidsplass.

Hva er styrkebasert ledelse?

Ledelse handler om å oppnå gode resultater gjennom andre. Dette skjer ofte gjennom en prosess der lederen påvirker ansatte og grupper mot et felles mål.

– Utfordringen ved dette er at vi mennesker ikke egentlig liker å la oss påvirke. Å innse at noen prøver å endre på deg kan føre til motstand, sier Brekke.

Hege Brekke
TETT PÅ TOPPIDRETT: Hege Brekke er daglig leder av konsulentselskapet Prosessio. Hun jobber blant annet med Haslum Håndballklubb, Stabæk Fotballklubb og Norges Håndballforbund. Foto: Monica Kopperdal Hellem

– Styrkebasert ledelse kommer fra positiv psykologi, og anerkjenner at ledelse skjer i samspill med andre mennesker. Det handler om å identifisere styrkene hos hverandre. Ved å fokusere på det vi er gode på, finner du også utviklingsmuligheter, og du identifiserer hva som kan gjøres bedre, forteller Brekke.

Dette kommer som en kontrast til tradisjonelle endringsprosesser hvor fokuset ofte ble rettet mot det som var galt i en bedrift og hvordan det kunne fikses. Taktikken ved styrkebasert ledelse å heller fokusere på styrkene hos bedriftens ansatte.

– Får du for mange tilbakemeldinger på det som ikke fungerer, kan du miste engasjement og lysten til å bli med på endringsreiser. Ansatte som opplever at de blir anerkjent og sett, blir ofte mer engasjerte, mer robuste og endringsvillige. De lar seg bedre lede, og det påvirker resultatet på bunnlinjen, sier Brekke.

Fem fordeler med styrkebasert ledelse

Brekke oppsummerer styrkene i metoden i fem enkle punkter.

1) Styrkebasert ledelse fremmer produktivitet og lønnsomhet

– Gjennom fokus på styrker og verdier hos alle vil bedriften oppnå bedre prestasjoner, mer engasjement og entusiasme hos de ansatte, som igjen gir produktivitet og lønnsomhet, sier Brekke.

– Vil du ha produktive ansatte, må du evne å motivere og inspirere ansatte, sier Brekke.

2) Gir økt fokus på gode prestasjoner

Styrkebasert ledelse er nært knyttet til det å være opptatt av gode prestasjoner i en organisasjon – og er et motstykke til resultatledelse.

Brekke drar parallellen til idretten.

– La oss si at en trener har hovedfokus på resultat før en viktig kamp, eksempelvis at laget i dag trenger å vinne 3-0. Et slikt resultatfokus kan skape ulike forståelser hos ansatte eller utøvere på hva det kreves for hver enkelt for å oppnå et ønsket resultat. Resultatet 3-0 kan fort bli en slags tvangstrøye.

– Gjennom å heller tydeliggjøre ønskede arbeidsoppgaver, handlinger og adferd er det større sannsynlighet for at vi holder oss til strategien. For hva om vi vinner 5-0?

Ledere som evner å forsterke handlinger og adferd som er knyttet opp mot målsettingen, vil oppnå gode resultater, mener Brekke.

– Når vi leverer gode prestasjoner, får vi jo gode resultater.

3) Skaper et bedre arbeidsmiljø

Styrkebasert ledelse skaper mer engasjement og entusiasme, som påvirker hvordan vi har det på jobb. Blir du sett og anerkjent for styrkene dine, så oppleves det fint.

– Min erfaring er at mange kjenner til hva de kan bli bedre på, men blir mer usikre når de skal beskrive styrkene sine. Er ikke det trist? spør Brekke.

– Alle mennesker har positive blindsoner, som vi ikke selv kjenner til. Å vite hva vi betyr for teamet vårt, gjør oss mer tilfreds på jobb.

4) Gjør det tryggere å snakke åpent

En vanlig misforståelse ved styrkebasert ledelse, er at ettersom det er basert på positiv psykologi, så skal det ikke snakkes om de negative sidene. Dette stemmer ikke.

– Når vi anerkjenner hverandres styrker, blir det også enklere for oss mennesker å se hva vi ikke er så gode på, sier Brekke.

For stort fokus på det som ikke fungerer, kan imidlertid skape utrygghet for de ansatte.

– Vi må anerkjenne før vi kan endre. Vi må skape trygghet på arbeidsplassen før vi kan snakke om de vanskeligere tingene, forklarer hun.

5) Bidrar til utvikling av alle ansatte

Som en kontrast til såkalt «talent management» hvor organisasjoner velger ut talenter og gir dem fordeler over andre ansatte, handler styrkebasert ledelse i stor grad om å utvikle alle ansatte.

Her fokuseres det på å utnytte de menneskelige ressursene på best mulig måte, såkalt «people management».

– Styrkebasert ledelse fungerer derfor veldig godt i organisasjoner som tenker at de vil utvikle hele spillergruppen, sier Brekke.

Brekke legger likevel vekt på at vi også trenger å utvikle stjernespillere, men poengterer at vi må være forsiktige med å sammenligne de ansatte.

– La oss ta et eksempel fra idretten. Om du sammenligner Ronaldo med Messi, eller Messi med Ronaldo, så vil jo ingen av dem være top notch. De er jo unike i seg selv, og slik mener jeg at flere bedrifter også må tenke. Å være høyt presterende handler om å være den beste utgaven av seg selv.

Er du interessert i å lære hvordan du kan utnytte styrkene i din bedrift på best måte? På kurset Hvordan lede, slik at andre lar seg lede får du verktøyene som hjelper deg og dine ansatte til det neste nivået.

Les også