Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lars Gunnar Furelid Tellnes  under foredrag om EPD
FÅ OVERSIKT MED EPD: Med en miljødeklarasjon får du vite hvor mye klimagassutslipp produktet ditt har. Det gjør det enklere å ta grep for å kutte utslipp og kan gi deg et konkurransefortrinn, forteller Lars Gunnar Furelid Tellnes ved NORSUS.

Kursinnsikt

Slik kan EPD gjøre bedriften din mer konkurransedyktig

Publisert: 7. feb. 2022

Miljødeklarasjon blir viktigere og viktigere i næringslivet. Men hva er det egentlig?

En miljødeklarasjon, som på engelsk heter Environmental Product Declarations (EPD), er en standardisert rapport som viser hvor stor miljøbelastning et produkt har.

– EPD brukes mye på byggevarer og møbler til kjøp og salg. Det er en viktig informasjonskilde til bruk i klimagassberegninger av bygg, og det stilles krav til EPD i offentlige anbud, sier forsker Lars Gunnar Furelid Tellnes.

– Noen bruker EPD på elektrisitet i forbindelse med opprinnelsesgarantier for strøm. Og internasjonalt brukes miljødeklarasjon på alt fra mat og elektronikk til rengjøringstjenester.

EPD som konkurransefortrinn

Tellnes jobber med både EPD og livsløpsvurdering (LCA) ved NORSUS, men tar for tiden doktorgrad i LCA på Høgskolen i Østfold, i tillegg til å undervise og holde kurs.

Med et grønt skifte i anmarsj, EUs grønne taksonomi og et stadig økende fokus på klimagassutslipp og CO2-avtrykk, kan det være helt avgjørende å vite hvordan en selv ligger an i den grønne løypa. Det gir EPD svaret på.

– For noen har det mye å si for å i det hele tatt kunne selge produkter. Andre vil få en større fordel av å ha en bedre EPD enn konkurrentene. Det å vite hvor mye klimagassutslipp produktet ditt faktisk har, er interessant i seg selv. Og det er det ikke alle som er bevisste på, understreker Tellnes.

Vil du lære mer om bruk av EPD og hvordan det kan brukes i innkjøp og strategiarbeid? Bli med på kurset Miljødeklarasjon med EPD!

Dokumentasjon av miljøbelastningen

Miljødeklarasjon henger nøye sammen med livsløpsverdien, som brukes for å få oversikt over miljøbelastningen til et produkt eller en tjeneste. Det inkluderer hele produktets livsløp, fra produktet blir til og frem til avfallshåndtering.

Resultatene fra analysen blir gjort om til en deklarasjon og en bakgrunnsrapport, som viser akkurat hvilken miljøbelastning ditt produkt har. Deklarasjonen brukes for å vise kunder en oppsummering av miljøpåvirkningen produktet har, mens bakgrunnsrapporten brukes til uavhengig verifisering av miljødeklarasjonen.

– EPD er en dokumentasjon av resultater fra LCA for et produkt, mens LCA er selve regnemetoden som kan brukes på flere områder, forklarer Tellnes.

Finn ut hva kunden trenger

Målet med LCA og EPD er å få oversikt over miljøkostnadene dine, slik at kundene kan se hvor bærekraftig dine tjenester eller produkter er. For de fleste norske bedrifter handler dette om å beregne klimagassutslipp, det vil si utslipp som blant annet blir til som følge av råvareutvinning, produksjon, transport, drift og energi.

For å komme i gang med EPD, anbefaler Tellnes å gjøre en kartlegging av hvilke behov kundene dine har.

– Som bedrift er det viktig å finne ut hva kunden trenger av en EPD. Hva har det å si for kunden? En bedrift har ofte flere produkter, og da er det greit å vite hvilke som bør være miljødeklarerte.

Den største utfordringer for å starte med LCA og EPD, er ifølge Tellnes å ha ressurser til det.

– Du må ha kapasitet til å følge det opp, og finne en som er ansvarlig i bedriften. For små og mellomstore bedrifter kan det være vanskeligere enn for større bedrifter. Dette har gjort at flere bransjeforeninger har tatt tak i dette og utviklet egne programvareløsninger for effektiv utvikling av EPD. Så det lønner seg ofte å samarbeide på bransjenivå når man skal ha miljødeklarasjoner.

Interessert i å vite mer? Tekna-kurset Miljødeklarasjon med EPD lærer deg hvordan EPD kan brukes i innkjøp og strategiarbeid.

Les også