Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Eldre mann foran iMac med videomøte
DIGITALT: Ingen unnskyldning for ikke å fasilitere gode møter også online.

Kursinnsikt

Hva krever digitale møter av en fasilitator?

Publisert: 9. apr. 2021

Digitale møter krever mer av deg som fasilitator, men med riktige metoder og verktøy kommer du vel i havn.

– Møtet skal gi resultater. Det skal ha en verdi, også for dem som deltar, og det skal oppleves meningsfylt. Med fasilitering sikrer man best mulig resultat og tilrettelegging underveis, forklarer lederutvikler og fasilitator Line Blomlie.

I en hybrid arbeidshverdag har mange tidligere fysiske møter nå blitt digitale. Og deltakernes atferd kan være vesentlig forskjellig fra fysiske til digitale møter.

En undersøkelse har vist at 63 prosent sender e-post, 47 prosent går på toalettet, 50 prosent lager eller spiser mat, og 65 prosent gjør ting som ikke er jobbrelatert.

Dette kan tyde på manglende engasjement, at deltakerne opplever at det egentlig ikke er nødvendig at de er til stede, og mange tenker at ingen legger merke til at de gjør andre ting.

Svært etterspurt kompetanse

– Digitale møter er noe mer krevende. Du må tilrettelegge slik at deltakerne blir involverte, føler seg ansvarlige for sin tilstedeværelse og holder oppmerksomheten oppe.

– Du må selvsagt ha kontroll på innhold og teknikk, og kunne håndtere mulighetene i teknologien. Spesielt breakout rooms, der deltakerne blir delt inn i mindre grupper, er svært effektive for å drive prosessledelse i et digitalt format.

Å fasilitere handler om å tilrettelegge og gjøre det lett for mennesker å jobbe sammen slik at de når målet med møtet. Det er en mer etterspurt kompetanse enn noensinne.

En dyktig fasilitator og prosessleder har evnen til å gjennomføre gode møter, prosesser og workshops, som både engasjerer og sikrer nødvendig utvikling, innovasjon og konkrete resultater.

Vil du vite mer om hvordan du legger grunnlaget for en god prosess fra a til å?  Les mer om kurset «Slik lykkes du som fasilitator og prosessleder»!

Gjør det interessant

God fasilitering og prosessledelse krever forberedelse og god kunnskap om verktøy og metoder.

– En fasilitator må være godt forberedt. Du må alltid ha et tydelig formål med møtet eller prosessen. Hva er hensikten og hva skal vi oppnå, hvordan ser felles suksess ut? Hvem skal være med? Hvordan skal jeg sikre involvering og fremdrift av prosess?

– Digitale møter er kommet for å bli, og det gir oss mange fordeler. Vi har blitt mer effektive, men det krever at fasilitator er bedre på å tilrettelegge for mer kreativitet, engasjement og motivasjon hos deltakerne. Heldigvis finnes det masse gode verktøy og metoder som kan hjelpe oss, som vil bli delt i kurset, sier Blomlie.

Nysgjerrig på mer? Bli en bedre fasilitator og prosessleder!

Les også