Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Annlegg, rør og tank inne i en liten fabrikhall

Kursinnsikt

Historien om et norsk eksporteventyr

Publisert: 4. mars 2019

Da oljeprisen stupte, ble gode råd dyre for selskapet Inrigo. To av hver tredje krone forsvant fra inntektene, og underskudd og nedskjæringer i arbeidsstokken fulgte. Men opp fra asken reiste det seg et lite norsk eksporteventyr.

Omstilling, omstilling, omstilling. Hva skal Norge livnære seg av etter oljen?

Et trygt svar er nok innovasjon. Ny teknologi og nye løsninger. Eller vann, som var svaret til lille Inrigo da inntektsstrømmen fra oljesektoren tørket ut.

– Da oljekrisen inntraff høsten 2014, gikk det veldig fort før markedet døde ut. Det ble et være eller ikke være for Inrigo. Nedleggelse var et alternativ, medgir Roger Blekkan, operativ leder i Inrigo AS.

En gamble

Heldigvis, kan vi kanskje si, falt valget på å satse på vann.

Blekkan erkjenner at det var en gamble. De visste at markedet var der. Vann kommer til å ta over for olje, både nasjonalt og internasjonalt. Vannbransjen var dessuten i vekst og er mye mindre konjunkturavhengig enn oljen. Forutsetningen for å lykkes var til stedet.

Etterspørsel i seg selv er imidlertid ikke nok.

– At vi skulle slå an i markedet, var jo usikkert. Det ble satset gård og grunn for å få til dette. Det ble lagt ned en voldsom innsats.

Selskapet, som ligger i Vanvikan utenfor Trondheim, satset på å utvikle og levere vannbehandlingssystemer.

Det kan virke som om de har truffet godt med omstillingen. Fra 2016 til 2017 økte selskapet omsetningen fra 20 millioner kroner til 174 millioner. Den voldsomme økningen gjorde Inrigo til det raskest voksende teknologiselskapet i Trondheims-regionen.

Siden har omsetningen fortsatt å øke: I 2018 lå den på 252 millioner med et resultat på 45 millioner, forteller Blekkan.

– Det er vi fornøyde med, men vi blir nok skuffet om vi ikke passerer 300 millioner i løpet av 2019.

Roger Blekkan forteller om den oppsiktsvekkende omstillingen på Vannbransjens innovasjonskonferanse. Les hele programmet her.

Eventyr i Kamerun

En viktig grunn til den raske veksten er kontrakten med statseide Camwater i Kamerun. Landet har en ambisiøs plan om å utbedre forsyningen av rent vann.

Selv om rent vann er livsnødvendig, er det likevel en mangelvare flere steder i verden. UNICEF anslår at en av ti mennesker på jorda mangler tilgang på rent vann. Urent vann er den største årsaken til barnedødelighet og alvorlige sykdommer.

Inrigo skal bygge og levere komplett vannforsyning til fire byer. Avtalen er verdt nesten 600 millioner kroner.

– Denne avtalen ble landet med god hjelp og støtte fra Eksportkreditt og Giek, og har gitt oss mange muligheter. Det viktige nå blir å bygge opp et nasjonalt fundament, ta markedsandeler og bygge en portefølje. Vi har mål om både å være et nasjonalt og internasjonalt selskap.

Ingiros metode går ut på å kjøre vann gjennom keramiske membraner. Prosessen renser vannet for avfallsstoffer, sykdomsfremkallende parasitter, bakterier og virus.

Første delen av prosjektet i Kamerun ble levert ved årsskiftet, og andre og siste del er planlagt ferdig levert til sommeren.

– Det er utfordrende å jobbe i den delen av verden. Alt tar mye tid. Infrastrukturen og tilgang til utstyr er dårlig. Alt må fraktes dit.

Dessuten må selskapet kjempe seg gjennom den byråkratiske papirmølla.

– Men det er et veldig givende arbeid, forteller Blekkan.

Nå jobber Inrigo også med konsepter i Sør-Amerika, Afrika og Europa.

Bakgrunn fra oljebransjen er en fordel

Inrigo er et eksempel på hvordan den norske offshore-kompetansen kan brukes i det grønne skiftet Norge står overfor. Den teknologien og kunnskapen som finnes i den norske oljebransjen, kan gi oss et godt dytt inn i omstillingen bort fra oljen, mener Blekkan.

– Leveranser til offshore-sektoren krever det høyeste av kvalitetskrav. Prosjektkompetansen og gjennomføringsevnen fra oljebransjen hjelper oss også godt på vei, sier Blekkan, men legger til:

– Vann er også et eget fag. Væske er ikke væske. Du må tilføre kompetanse, men ellers er det mye som er direkte overførbart.

Inrigo har gjennomgått en transformasjon de siste årene, men fortsatt har mange av ingeniørene i selskapet erfaring fra oljebransjen.

– Vi ser det i de nye fremadstormede ingeniørene vi ansetter fra oljesektoren. De tar dette ganske raskt. De trenger veiledning til å ta de rette faglige beslutningene, men mye av det andre kan de allerede.

Les også