Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Berit Svendsen prater om Ski-VM på Manifestasjonen
STEMNING: Berit Svendsen prater om Ski-VM på Manifestasjonen i Trondheim, en av byens største næringslivskonferanser. Bilde: Ski-VM 2025.

Kursinnsikt

Grønn kunstsnø og matsporing: Slik skal Ski-VM 2025 bli bærekraftig

Publisert: 12. apr. 2022

Berit Svendsen forteller om de spennende planene for å gjøre verdensmesterskapet grønt og bærekraftig. – Vi må vise verden hva Norge står, sier hun.

2025 er kanskje et lite stykke unna ennå, men bak kulissene er forberedelsene til Ski-VM i Trondheim allerede godt i gang.

Sjef for Ski-VM 2025, Berit Svendsen, forteller at FNs 17 bærekraftsmål blir avgjørende for utformingen av verdensmesterskapet.

– Vi har satt «ski»-høye ambisjoner for Ski-VM 2025. Det skal være en folkefest, et knirkefritt arrangement som skal engasjere trøndere og resten av Norge. Bærekraft og teknologi er veldig gode verktøy for å få dette til, sier Svendsen.

Svendsen er en av de spennende foredragsholderne under Prosjekt 2022. Les mer om konferansen her!

Her er fire måter Ski-VM 2025 skal kutte utslipp på: 

1) Miljøvennlig snø

Et av de grunnleggende elementene som må være på plass under VM, er selvsagt snøen deltakerne skal gå på. Svendsen forteller at de ser på flere NTNU-prosjekter som forsker på miljøvennlig produksjon av kunstig snø.

– Om forskerne får rett, så vil Oslo i 2050 ha samme klima som Paris har i dag. Det blir jo ikke vinter lenger. Konsekvensene dette vil ha for skisporten er skremmende å tenke på, og da er det helt nødvendig å kunne produsere snø på miljøvennlige måter, sier Svendsen.

Hun forteller at dagens metode for snøproduksjon verken er praktisk eller grønn:

– Snøproduksjon lager mye støy, og krever mye strøm, spesielt når det er plussgrader. I tillegg benyttes det ofte vann fra nærliggende bekker og innsjøer. Dette gjør potensielt store inngrep i naturen, og det bruker fryktelig mye strøm. Vi må gjøre dette på en annen måte, sier hun.

Et av de bærekraftige alternativene som NTNU jobber med kalles «Lancelight».

– Her produseres snøen direkte i løypa med mye mindre støy. Det samme utstyret som lyssetter løypene om kvelden benyttes, det er et veldig interessant konsept, sier Svendsen.

– Fordelen er at du minimerer strømforbruket. Med vanlig snøproduksjon må du lagre snøen og oppbevare den så den ikke smelter for så å transportere den til løypene., legger hun til.

2) Grønn transport

Når mer enn 300.000 tilskuere er ventet ved Granåsen arena, er transport en vesentlig faktor i arbeidet med å gjøre Ski-VM 2025 bærekraftig.

– 100 til 150 busser i skytteltrafikk skal frakte tilskuere opp og ned til Granåsen hver eneste dag fra Trondheim sentrum. Disse må være grønne. Tilførselsbusser skal inn til Trondheim fra resten av Trøndelag. Disse må også være grønne, sier Svendsen.

Hun legger til at de også arbeider med skape miljøvennlig transportalternativ fra hovedstaden og at det skal finnes et grønt reisealternativ til Trondheim og arenaen for alle som lander med fly i Norge.

 3) Kortreist og bærekraftig mat

Et naturlig spørsmål når så mange mennesker skal samles er «hva skal de spise?». For Svendsen finnes det kun ett riktig svar på dette.

– Kortreist mat, slår hun fast.

– Alle forventer dette. Trondheim og Trøndelag er jo et spiskammers, maten her er jo helt fantastisk.

Matsporing er et annet satsingsområde.

– Vi har kommet bort i et veldig spennende selskap som jobber med matsporing. De samler inn informasjon fra alle leverandører i en verdikjede og setter den sammen, sier hun.

–  Med mer informasjon kan du klare å redusere matsvinnet – kanskje med så mye som 30 prosent. Jeg syns det er et utrolig spennende konsept som for eksempel selskapet TotalCtrl tilbyr.

4) Pantemuligheter for plastemballasje

– Så store arrangementer krever ekstreme mengder med emballasje. Med over 300.000 tilskuere hvor de fleste både drikker og spiser på arenaen sier det seg selv av det blir mye emballasj, sier Svendsen.

VM-selskapet har sondert markedet for alternativer som kan redusere plastforbruket.

– Vi har sett på hva Øyafestivalen gjør. I stedet for bruk og kast, så har de bruk og vask. Vi ser blant annet på muligheten for dette, kombinert med panteordninger i samarbeid med Ringnes og Carlsberg. Vi vet at det finnes noen startups i Sverige som fokuserer på emballasje for take-away som baseres på «bruk og vask»-tankegangen, som man panter inn igjen når man har brukt den. Det finnes mange slike spennende prosjekter, forteller hun.

Ser etter samarbeidspartnere

Svendsen er en av kun seks personer som arbeider med planleggingen av Ski-VM 2025.

Hun understreker derfor at mye av jobben fremover innebærer å finne gode samarbeidspartnere som kan bidra med riktig teknologi og riktige løsninger for å skape et bærekraftig verdensmesterskap med bærekraftsmål 17 som rettesnor. 

– Vi klarer ikke å gjøre dette alene. Derfor ser vi etter hvem som kan tilby riktige konsepter og hvem som kan hjelpe oss med å arrangere dette, sier Svendsen.

Hun forteller at de ønsker å skape et bærekraftig grunnlag som andre aktører og arrangementer kan bygge videre på i fremtiden.

– Vi ønsker å komme frem med varige konsepter som andre kan ta videre og bygge på etter VM. Vi skal vise verden hva vi i Norge står for.

Jobber du prosjektbasert? På Prosjekt 2022 kan du lære hvordan du kan utvikle bærekraftige prosjektkonsepter og hvordan du setter bærekraft i sentrum gjennom hele prosjektforløpet. Les mer her!

Les også