Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
DREVEN: Administrerende direktør i Bokklubben, Ingeborg Volan.

Kursinnsikt

Endringer på jobben? 5 tips til en vellykket snuoperasjon

Publisert: 26. okt. 2023

Ingeborg Volan leder tradisjonsrike Bokklubben gjennom den største endringen på mer enn 20 år. I andre land er bokklubbene blitt lagt ned, en etter en – kan vi unngå det i Norge?

– Å gjennomføre endring er noe av det mest krevende vi står i som ledere.

Det sier Ingeborg Volan, administrerende direktør i Bokklubben. Organisasjonen har mer enn 60 års erfaring med å anbefale de beste bøkene til norske lesere, og akkurat nå står den og Volan midt i en kjempestor snuoperasjon.

Ja, selve livsgrunnlaget til hele bedriften står i spill, ifølge direktøren:

– For 20 år siden var vi en gigant i norsk kulturliv, med én av fire husstander som medlem. Men siden har det gått gradvis nedover år for år, forklarer hun.

– Da jeg kom inn som direktør i 2022, var oppdraget klart: Vi må finne en ny retning og gjøre radikale endringer, ellers går det mot nedleggelse.

Så hvordan endrer man retning? Og ikke minst: Hva gjør en god leder når organisasjonen står i en slik krevende prosess?

Har du lederansvar? Lederkonferansen gir deg verktøyene til å lede med mot og inspirasjon i krevende tider!

Tradisjonsrik bedrift – radikale endringer

Nettopp dette skal Volan prate om på Lederkonferansen 2023, som avholdes i regi av Tekna på Clarion Hotel The Hub i Oslo 7. desember. Drøssevis av ledere deler sin kunnskap på konferansen. Meld deg på her!

Det er særlig én utfordring Bokklubben må være ekstra oppmerksomme på, ifølge direktøren:

– Vi er en relativt liten bedrift med en tradisjonsrik merkevare, der mange av de ansatte har erfaring fra samme arbeidsplass i 20 år.

Hvordan gjennomfører man radikale endringer for å unngå nedleggelse i et slikt miljø? Volan er krystallklar på at det ikke skjer problemfritt:

– Ingen kan flytte et fjell alene: Samme hvor god plan eller smart strategi vi har, hjelper det lite hvis ikke folkene i organisasjonen både vet hvilken retning vi skal i eller tror på den, sier hun.

– Lederens hovedoppgave er å peke ut en retning og få hele flokken med. Da handler ledelse mye om hvilken historie du forteller og hvordan du lever ut den historien.

– Som leder kan jeg se alle medarbeiderne mine i øynene

Samtidig er det også noen fordeler med å være en mindre bedrift. Store skuter er som kjent tunge å snu, og når en hel forretningsmodell og operasjon skal digitaliseres og fundamentalt endres har Bokklubbene muligheten til å utnytte størrelsen sin til å gjennomføre dette effektivt.

Og ikke minst, på en inkluderende måte, ifølge Volan:

– Den mest åpenbare fordelen med å være en liten bedrift er at jeg som leder kan se alle medarbeiderne mine i øynene og kjenne hvordan de har det. Da er det også lettere å vurdere hvor vi står omtrent fra dag til dag.

Vil du høre mer om Volan og Bokklubbenes snuoperasjon? Meld deg på Lederkonferansen 2023 her!

Les også