Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kontraktsignering

Kursinnsikt

Dette er kontraktrettens ABC: – Hele samfunnet vårt er basert på kontrakter

Publisert: 30. okt. 2018

Er kontraktsretten en komplisert affære? Både ja og nei, ifølge advokat Carl-Christian Wishman.

– Hele samfunnet vårt er basert på kontrakter. Den øverste kontrakten er samfunnskontrakten, som er din avtale med samfunnet du er en del av, med normene som regulerer hvordan vi forholder oss til samfunnet, forteller Carl-Christian Wishman.

Han er advokat i Advoco Advokatfirma DA, og en erfaren kurs- og foredragsholder innen det han kaller «jussting», som arbeidsrett, selskapsrett og kontraktsrett. I desember leder han Tekna-kurset Introduksjon til kontraktsrett.

Før du skal skrive under på avtalen, er det en fordel å kunne å forhandle. – Se opp for skitne triks under forhandlinger, sier ekspert Petter Tømmerberg.

Kontraktsretten gjelder i alle typer kontrakter

Kontraktsretten er regelverket som regulerer alle kontrakters liv – fra vugge til grav. Den regulerer alt som skjer fra øyeblikket man intenderer å kjøpe, selge eller produsere noe frem til man har mottatt, levert eller produsert det. Deretter tar den for seg problematikken som kan følge i kjølevannet av en inngått avtale.

Ifølge advokaten er den grunnleggende kontraktsretten relativt lett å forstå:

– Hvis vi har blitt enige om noe, må vi holde de løftene vi har gitt hverandre. Da må vi opptre lojalt i forhold til hverandre, slik at vi klarer å gjennomføre kontrakten i henhold til det vi har avtalt, forklarer Wishman.

Når det oppstår uenigheter

Selv om man ikke er jurist av yrke, kan man raskt havne i situasjoner der kontraktsretten blir aktuell.

– Det å kjøpe en is kan være en enkel kontrakt mellom kjøper og selger. Men noen begynner kanskje å spise isen mens de går i butikken, før de har betalt for den. Da har de tatt den under forutsetninger om at de skal betale for den. Men hva gjør de så om isen er harsk og dårlig? Kan de kreve prisavslag? Og hvordan kan de bevise at det de sier er sant, dersom isen allerede er spist opp? Da begynner kontrakten mellom kjøper og selger å bli mer komplisert, forteller Wishman.

Og hva gjør man dersom partene ikke er enige om hva som ligger i kontrakten? Ifølge advokaten finnes det flere metoder for å løse opp i problemene.

– Man kan bringe tvisten opp for et organ som kan løse den. Dette kan skje ved de ordinære domstolene, eller ved konfliktløsningsorganer, tvistnemnder eller den private domstolen, som kalles voldsgift. Men det mest hensiktsmessige er nok å forhandle seg frem til en løsning. Da må man ha en forståelse for at man ikke nødvendigvis får rett i alt. Det er viktig å huske på at man ofte skal gjennom nye kontrakter med den andre parten i ettertid, noe som kan bli vanskelig dersom man har vært gjennom en tøff rettssak.

Unngå fallgruvene

Kontraktsretten et enormt område, og dekker i utgangspunktet omtrent alt man kan tenke seg; også en samboeravtale er en kontrakt, selv om vi ikke anser dette som en del av kontraktsretten. Og selv om rettsområdet er svært omfattende, anbefaler han folk flest å sette seg inn i det. 

– Mange vet at det finnes regler her. Men det er nok en del som ikke er helt oppmerksomme på alle fallgruvene. Et eksempel er regelen om relativ reklamasjonsrett innenfor reklamasjon. De fleste vet nok at reklamasjonsretten på en telefon gjelder i to år. Men dersom telefonen blir ødelagt etter to måneder, og du venter med å gi beskjed til et halvår har gått, mister du faktisk reklamasjonsretten din. Kun fordi du var for sen til å gi beskjed. Dette er det nok få som har satt seg inn i.

Økt bevissthet rundt kontraktsrett

I kurset hos Tekna vil Wishman gi en introduksjon til emnet. Ifølge ham kan man ikke forvente å bli ekspert med det samme. 

– Det er vanskelig å forholde seg til kompleksiteten ved regelverket, og det har jo blitt skrevet tykke bøker om kontraktsrett. Først og fremst bør man få en større bevissthet rundt det man gjør. I kursene mine prøver jeg å forklare dette på en håndgripelig måte, slik at deltakerne kan få noen knagger å henge hatten sin på og en forståelse for at dette er noe de bør se nærmere på.

Kurset Introduksjon til kontraktsrett gir deg den nødvendige kunnskapen for å forstå og inngå avtaler. Gjennom et todagerskurs vil du lære å utforme kontrakter som begunstiger deg og din virksomhet. Les mer her!

Les også