Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
VIKTIG: Nå foregår det en revisjon av hele strukturen på regelverket rundt offentlige anskaffelser. Det blir enda sterkere fokus på miljø, bærekraft og innovative løsninger. Advokatene Solfrid Aga og Kaj Marsh Duesund lærer deg det du trenger å vite.

Kursinnsikt

Derfor bør du sette deg inn reglene til offentlige anskaffelser nå

Publisert: 30. nov. 2023

Nye krav i anskaffelsesreglene kan bety store endringer for deg som er leverandør til det offentlige, men vet du hvilke?

– For mange er dette nytt, sier advokat Kaj Marsh Duesund.

– Satt helt på spissen kan en leverandør som er vesentlig dyrere enn sine konkurrenter, men scorer maks på miljø og klima, vinne kontrakten. Det vil nå lønne seg med en grønn og bærekraftig virksomhet.

Sammen med kollega Solfrid Aga i advokatfirmaet Grette, holder han Tekna-kurset Offentlige anskaffelser: Fra A til Å. Der går kurslederne grundig gjennom alt du trenger å vite for å holde hodet over vannet i forbindelse med offentlige anskaffelser – både for leverandører og oppdragsgivere.

Det offentlige bruker 600 milliarder kroner på anskaffelser hvert år. 1. januar 2024 kommer det nye bestemmelser knyttet til miljø og klima.

Mens pris tradisjonelt har vært det viktigste konkurranseelementet, er hovedregelen i de nye bestemmelsene at miljø, klima og bærekraft skal vektes med 30 prosent i forbindelse med tildeling av kontrakter, og aldri kun pris.

På tross av at regelverket er i endring, er det ikke så vanskelig å sette seg inn i det, mener Duesund.

– Mange ønsker å fremstille anskaffelsesregelverket som komplisert. Vi mener at om du har basiskunnskapen på plass og blir trygg på din egen kunnskap, kan du navigere deg helt fint gjennom regelverket.

Myten om inhabilitet

Kursholderne tror det nye regelverket vil føre til at det offentlige og leverandører må snakke mer sammen enn før.

Den største myten når det gjelder offentlige anskaffelser er ifølge Duesund at det er farlig for leverandører å snakke med oppdragsgiveren.

– Det stilles ofte spørsmål som «kan vi gjøre dette?», «kan kommunen virkelig spørre meg til råds?» eller «hvorfor snakker oppdragsgiver med konkurrenten min og ikke meg?». Men det er ikke farlig å snakke sammen – bare man kan reglene for dette, understreker han.

Ved at rene priskonkurranser i realiteten fjernes for en del anskaffelser, tror advokatene det er viktigere enn noen gang, og helt nødvendig i mange tilfeller, å ha en god dialog mellom partene i forkant av konkurranser.

Leverandører og entreprenører sitter ofte med spesifikk kunnskap og gode ideer, som det offentlige har nytte av, men kanskje ikke vet noe om. 

– Det er umulig å sitte på den ene siden og bestemme miljø- og klimakrav uten å snakke sammen. Hva skal man måle på og er bransjen klar for dette? Så lenge du er etterrettelig, og ikke skjuler dialogen overfor andre potensielle leverandører, vil det stort sett gå greit. Men for å være på den sikre siden, bør du selvsagt ha god kunnskap om regelverket i bunnen.

Bli trygg på egen kunnskap

For selv om kursholderne mener anskaffelsesreglene er overkommelige, er det viktig å ha basiskunnskapen på plass. Det er ulike sett med regler knyttet til ulike anskaffelser, for eksempel med tanke på den antatte verdien og hvem oppdragsgiveren er.

Regelverket setter også rammene for hvordan kommunikasjonen skal være i forkant av konkurransen, under konkurransen og etter at kontrakten er inngått.

På kurset Offentlige anskaffelser: Fra A til Å får du full gjennomgang av reglene. Det gjør deg tryggere på egen kunnskap og egne valg, slik at du kan finne bedre løsninger og skaffe flere anskaffelser.

– Offentlige anskaffelser må være en del av løsningen for en grønnere økonomi og klimautfordringene. Det offentlige må være en foregangsfigur her.

Les mer om kurset Offentlige anskaffelser: Fra A til Å og meld deg på her!

Les også