Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av to personer som håndhilser, med en tredje person i bakgrunnen

Hvordan bygge nettverk? – Magien skjer ikke i komfortsonen

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 4. jan. 2022

– Det har aldri vært lettere å innlede eller pleie relasjoner enn akkurat nå.

Det finnes én måte å få tilgang på jobber som ikke blir utlyst, få tverrfaglig hjelp med prosjekter og et mer sosialt arbeidsliv, men det kommer ikke gratis.

Et nettverk er summen av alle dine relasjoner og består gjerne av flere mindre nettverk både innenfor ditt privat liv og jobb. Vi søker på begge arenaer ofte folk som har de samme interessene som oss.

– Sett deg en ting du skal bli bedre på og tren til det blir en integrert ferdighet

– Vi er sultefôret på menneskelig kontakt

– Mitt hovedbudskap er nettverk = muligheter. Alle mine oppdrag for eksempel får jeg via relasjoner. Får du ikke til å bygge nettverk så kommer du ikke like langt, så enkelt er det.

Det sier Catherine Lemaréchal, som er rådgiver og coach innen blant annet samspill, møteledelse, relasjons- og nettverksbygging.

Å bygge et nettverk er enklere enn det mange tror, spesielt nå, siden vi er sultefôret på menneskelig kontakt. Det har aldri vært lettere å innlede eller pleie relasjoner enn akkurat nå. Alle du møter opplever et underskudd på oppmerksomhet.

– Hver gang jeg tar kontakt med nye mennesker med et åpent og nysgjerrig sinn så er hvert eneste møte berikende. Det samme som gjelder fysisk som digitalt, sier hun på Tekna-seminaret om nettverksbygging..

Jobben slutter heller ikke med at du har fått et bra nettverk. Lemaréchal forteller at det å benytte seg av nettverket er å annerkjenne kompetansen til folk.

– Mange vegrer seg også for å benytte seg av nettverket sitt, de føler da kanskje at de utnytter seg av folk. Folk er alt for dårlige til å be om hjelp, det å be å hjelp er faktisk et kompliment til personen du spør, sier hun.

Begge parter må få noe ut av det

Det er viktig at man har et vinn-vinn perspektiv, det skal være bra for begge parter. Man må bringe noe av verdi inn i nettverket og klare å by på seg selv og din kompetanse.

– Et godt nettverk består av mennesker som vil hverandre vel, og gjør hverandre gode, sier eksperten.

– Hvorfor er ubehagelig å ta kontakt med fremmede mennesker?

– Det kan være uvant, og det kan ha noe med redsel for å bli avvist å gjøre. Mitt tips er å tenke på hvordan du selv ville reagert om noen kom bort til deg. Du ville mest sannsynlig satt pris på det. Magien skjer ikke i komfortsonen, sier hun.

– Hvordan blir man bedre?

– Finn deg en ting du skal bli bedre på og tren til det blir en integrert ferdighet.  Noe av det viktigste er å snakke opp seg selv i hodet, hvis man sier til seg selv at det blir vanskelig, så blir det også vanskelig.

– Det er en kontinuerlig prosess, og man må tenke langsiktig. Man må tenke forberedelse, gjennomføring og oppfølging. Min erfaring er at mange er veldig dårlige på oppfølging, og det er jo der verdiene skapes, sier Lemaréchal.

Tekna har mange ulike fagnettverk med unikt faglig stoff og politisk innflytelse. Sjekk om en av disse kan passe deg:

Hva: I Tekna får du to for én: Vi er både en fagforening og en faglig forening. Vi har et antall fagnettverk som arrangerer møter og debatter. Delta eller bidra selv!

Hvordan: Se oversikt over fagnettverkene her. Bli med i fagnettverkene ved å huke av på Min profil. Det koster selvsagt ikke noe ekstra når du er medlem.

 

 

 

Les også