Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En kvinne om natten foran laptop
HVORDAN FORBEREDE SEG? Hvordan skal du forberede deg til et jobbintervju? Foto: Unsplash.

Råd og tips

Hvordan forberede seg til intervju?

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 4. mai 2021

– Du har to jobber som intervjuobjekt.

Du har fått tilbud om å komme på jobbintervju, hva gjør du de neste dagene?

Arbeidsgiver har jo allerede CV og søknad, så det eneste som gjenstår er kanskje personligheten tenker du - det er i så fall feil.

At du er innkalt til intervju betyr det at du vurdert til å være kvalifisert til stillingen. Arbeidsgiveren synes du er en interessant kandidat, men de ønsker å finne ut av hvem av søkerne som vil passe inn i organisasjonen og er best egnet i forhold til den stillingen som skal besettes.

Jon Fredrik Alfsen
VÆR ÆRLIG: Jon Fredrik Alfsen mener det er viktig å være ærlig når det gjelder dine svake sider. Foto: Privat.

Det sier Jon Fredrik Alfsen, fra Impaktor AS, som er ekspert på spørsmål rundt kompetanse og karriere. Han mener det hovedsakelig er to ting du burde tenke på:

  1. Jo mer du klarer å lese deg opp om stillingen, avdelingen og bransjen, desto bedre vil du gjøre det.
  2. Ha noen spørsmål klare til intervjuet. Det er mye som ikke står i stillingsannonsen, og noe står kanskje mellom linjene, så det er alltid noe å lure på.

Øv i speilet eller med en venn

Å forberede seg til intervjuet handler primært om å sette seg inn i stillingens-, og virksomhetens behov og utfordringer. Stiller du forberedt på dette forstår arbeidsgiveren at du er motivert og interessert. 

– Ut fra dette er det din jobb som intervjuobjekt å synliggjøre og tydeliggjøre din erfaring, kompetanse og motivasjon inn mot behov i stillingen, sier Alfsen.

Det kan derfor være greit å ha øvd seg litt på forhånd og tenke gjennom hvordan du ønsker å formidle din kompetanse og deg selv.

– Dette er noe du burde gå gjennom hjemme foran speilet, eller gjerne med en annen person, hvor dere later som du blir intervjuet til den aktuelle stillingen sier han.

Låst hengelås

Vårt karrieretilbud

Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer. 

Tenk gjennom mulige vanskelige spørsmål på forhånd

Mange intervjuere vil kunne komme til å stille spørsmål som du ikke i det hele tatt var forberedt på å få. Dette kan være spørsmål om virksomheten, deg, eller andre viktige forhold. 

– Det er sjeldent en kandidat tilfredsstiller alle krav i en stilling, hvis man tilfredsstiller alle krav kan man like gjerne være overkvalifisert. Istedenfor å grue deg eller forsøke å skjule det du «mangler» eller har litt lite av når det gjelder erfaring og kompetanse så er det bedre å ta dette opp selv, sier Alfsen. 

I tillegg til erfaring og kompetanse som du har lite av eller mangler så kan det være andre ting som «kan bli brukt i mot deg». Søker du fra en bransje til en annen, så vil det kunne være spørsmål om du har nok innsikt i den nye bransjen.

– Dersom du har en annen type utdanning enn det som er mest utbredt der du søker kan det være forestillinger om hvem du er og hva du kan.

– Er du godt voksen kan det være myter og forestillinger knyttet til alder og læring. Du kan med fordel tenke igjennom om det er noe som kan bli «brukt i mot» deg og hvordan du kan trygge dem du snakker med, sier han.

Les om hvordan du kan forberede deg på spørsmålet: Hva er dine svake sider?. Her kan du lese om hvordan du kan forberede deg til case-oppgaver du kan få på jobbintervju

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

Les også