Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en ung kvinne som blir intervjuet av to andre kvinner
DÅRLIGE KVALITETER: Hva skal du svare når jobben spør om dine dårlige kvaliteter? Foto: Unsplash.

Råd og tips

Hva om jobben spør om dine negative sider?

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 4. mai 2021

Bør man svare noe i det hele tatt?

Du er på jobbintervju, og din potensielle fremtidige arbeidsgiver spør deg om dine dårlige sider som arbeidstaker, hva svarer du?

Jon Fredrik Alfsen, fra konsulentselskapet Impaktor AS, er ekspert på spørsmål rundt kompetanse og karriere, mener det er viktig å ha tenkt på dette på forhånd. Det er ikke nødvendigvis hva du sier som er det viktigste, men hvordan du sier det.

– Det finnes én hovedregel, du må orientere deg rundt behovet i stillingen. Dette gjelder både det negative og positive sier han.

Jo mer du vet om stillingen, desto bedre kan du svare på spørsmålet om dine dårlige sider. Hva er du faktisk har lite erfaring med som er aktuelt i denne stillingen? Vær åpen på det. Man trenger ikke å si alt, men arbeidsgiver ser etter en som er flink til å reflektere rundt dette.

- Hvis du har en svak side som ikke er relevant for denne jobben, så trenger du heller ikke snakke om det, sier han.

Jobbsøking og arbeidskontrakt

Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.

Alfsen mener du bør prøve å være aktiv med å avdekke det som kan komme til å bli brukt mot deg senere i prosessen. Ikke gå i en felle hvor du kamuflerer en positiv side med negativt fortegn, som «jeg har ofte for mange baller i lufta» eller «jeg jobber av og til for mye over tiden». 

Jon Fredrik Alfsen
VÆR ÆRLIG: Jon Fredrik Alfsen mener det er viktig å være ærlig når det gjelder dine svake sider. Foto: Privat.

Hvor ærlig skal du være?

Ikke fokuser så mye på hva du tror arbeidsgiver vil ha, men heller på å fremstille deg på en mest mulig riktig måte, som samtidig er tilpasset arbeidsgivers behov. Intervjuet er din mulighet til å vise arbeidsgiver at du er den rette for stillingen.

– Mange jobbsøkere stiller seg spørsmålet om hvor ærlig man bør være.  Godt rutinerte intervjuere vil sjekke sannhetsinnholdet i det du sier ved å stille oppfølgingsspørsmål, eller be deg komme eksempler hvor du handlet i samsvar med det du trakk frem, sier Alfsen. 

Det er likevel ikke alt man som intervjuer har lov til å stille spørsmål om, og som du da ikke trenger å trekke fram i svarene dine.

I følge arbeidsmiljøloven § 13-4 er det ikke tillatt til å stille spørsmål om:

  • Politikk
  • Religion eller kultur
  • Medlemskap i fagforeninger
  • Seksuell legning og samlivsform

Les også