Råd og tips
Hvordan løse case på intervju?
Her får du Teknas tips til hvordan løser du caseoppgaver på best mulig måte.
Du har akkurat kommet deg videre fra førstgangsintervju, og arbeidsgiver vurderer deg nå som en av de beste kandidatene til den aktuelle jobben.
Men konkurransen tilspisser seg. Nå blir det vanskeligere å skille seg ut, de andre kandidatene som gjenstår er som regel også veldig flinke.
– Spør til du har det meste klart!
Vær forberedt, men ikke «gjem» deg
I forkant av et andregangs intervju, kan du bli bedt om å forberede og presentere en såkalt case forklarer karriererådgiver i Tekna, Mette Meinert.
– En case er ofte ikke noe annet enn en (simulert) oppgave som arbeidsgiveren vil at du skal løse. Hensikten er å se hvordan du vil løse en relevant arbeidsoppgave. Det er sjelden forventet at du skal finne opp kruttet og løse et problem de selv ikke har løst, men de vil se deg i aksjon, sier hun.
Så les oppgaveteksten nøye, finn ut hva slags hjelpemidler du kan bruke, hvor lang tid du har til å presentere, og forbered deg godt.
– Det er der de fleste feiler, hvis du ikke stiller opp godt nok forberedt vil dette skinne veldig tydelig gjennom. Men pass også på at det ikke blir for mye av det gode, altså at du ikke «gjemmer» deg bak en lang powerpoint med alt for mye tekst, sier Meinert.
Ikke feil å være nervøs
Din potensielt nye arbeidsgiver ønsker å finne ut hvordan du har løst oppgaven, men de ønsker også å se hvordan du er som formidler.
– En case-oppgave er en fin måte å få frem mer av personligheten til arbeidssøkeren. Er du nervøs så gjør ikke det alene at du ikke får jobben. Det er forståelse for at det er en presset situasjon. Benytt muligheten til å vise fram dine gode sider, og gjør ditt beste, sier karriererådgiveren.
Følger du disse enkle tipsene kan jobben bli din:
- Les oppgaveteksten nøye.
- Finn ut hva slags hjelpemidler du kan bruke (powerpoint, filmer, lyd, flip-over, tavle. post.its, med mer.) NB: Det er ikke alltid powerpoint er det beste.
- Spør hvor mye tid du har tilgjengelig til å presentere.
- Gå inn i rollen som en trygg formidler, snakk tydelig, ha øyekontakt og vær åpen og blid.
- Sørg gjerne for interaksjon med de som er i rommet, dersom det er naturlig for å løse oppgaven.
- Husk å holde deg til tildelt tid.
Tips dersom du får oppgaven under intervjuet, uten tid til forberedelser i forkant:
- Noter problemstillingen, og spør til du har det meste klart. Finn ut om du skal presentere kun et ferdig produkt/tjeneste, eller om hvordan du tenker underveis i oppgaveløsningen.
- Spør om du kan få litt tid til å lage en disposisjon eller plan for hvordan du vil løse oppgaven (bli enige om hvor lenge).
- Konsentrer deg om ditt viktigste budskap, og bygg opp rundt det.
- Resonner deretter høyt, slik at du viser hvordan du tenker.
- Fremstå som at du har kontroll på situasjonen. Men om du er usikker, drøft gjerne høyt. Selv usikkerhet kan være en styrke så lenge du er rolig og behersket, og forteller hva du tenker. Her kan du nemlig få vist frem dine analytiske ferdigheter.
Vårt karrieretilbud
Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.
Ønsker du ekspertens råd om hvordan du kan forberede deg til jobbintervju?
Her kan du se et miniseminar om jobbintervju.