Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av tørke

Tema: Bio- og klima

Tørke og betydning for vannforsyning

Oppdatert: 17. okt. 2022 Streaming

I dette fagtreffet forsøker vi å belyse i hvilket omfang og hvilke utfordringer en lengre tørkeperiode allerede har hatt og kan komme til å få i framtiden for norsk vannforsyning.

Et endret klima har de senere år ført til lengre perioder med svært lite nedbør flere steder i landet vårt. I nordlige deler av landet har vintertørke og barfrost de siste 10 årene ført til midlertidig bortfall av drikkevann hos en rekke små og mellomstore vannverk, mens andre vannverk opplever vannmangel i vår- og sommerhalvåret.

For eksempel hadde Oslo til sammen under 20 mm nedbør på to vårmåneder i 2022. Samtidig som det også har vært lite snø tidligere på året, er store deler av våre drikkevannskilder ikke blitt fylt opp slik de pleier, med den følge at vannstanden på våren er kritisk lav i forhold til et normalår.

Med eksempler fra ulike vannverk vil vi i dette fagtreffet forsøke å belyse i hvilket omfang og hvilke utfordringer en lengre tørkeperiode allerede har hatt og kan komme til å få i framtiden for norsk vannforsyning.

På programmet

 • Hva skjer med regnet?
  Reidun Gangstø Skaland, MET
 • Vannmangel i Nordland 2021. Hva har vi lært?
  Asgeir Jordbru, Statsforvalteren i Nordland
 • Tørke og betydning for vannforsyningen i Oslo
  Petter Morstad, VAV
 • Rakkestad kommune – Hvordan er de beredt mot tørke og klimaendringer?
  Terje Høidahl, Rakkestad kommune og Svein Erik Bakken, SWECO
 • Innvirkning av lengre tørkeperioder på vannkvaliteten og faren for spredning av vannbårne sykdommer
  Anders Bekkelund, FHI

 

Fagtreffet arrangeres i regi av Norsk Vannforening.
Se opptak fra flere fagtreff i regi av Norsk Vannforening.

Relaterte bærekraftsmål

Les også