Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Karoline Sjødal Olsen på labor med microskop
FISKEHELSE: Karoline Sjødal Olsen håper på bedre fiskehelse de nærmeste årene. Foto: Privat

Tema: Bio- og klima

– Den største utfordringen fremover er å bedre fiskehelsen i bransjen

Oppdatert: 6. apr. 2021

Karoline Sjødal Olsen mener det må tas bedre beslutninger for å bedre tilværelsen til fiskene.

– Jeg valgte å bli medlem i Tekna-nettverket Havbruk- og Fiskehelse fordi jeg hadde lyst til å lære og engasjere meg mer i industrien jeg jobber i. Min bakgrunn er fra Marin Teknikk på NTNU og der har fokuset vært mer mot olje og gass, så når jeg startet selskapet Blue Lice følte jeg et behov for å lære mer om bransjen.

Det sier Karoline Sjødal Olsen, som jobber som daglig leder og medgründer av Blue Lice. De lager forebyggende feller som bruker lys og lukt til å tiltrekke og fange lakseluslarver på oppdrettsanlegg. På denne måten holder de lakselusnivået nede og forebygger problemet i forkant, før lusa får mulighet til å infisere laksen.

Er du interessert i havbruk og fiskehelse?

Tekna Havbruk og Fiskehelse jobber for nettverksbygging og arrangerer faglige webinarer og seminarer for deg som jobber innen havbruk. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta.

Påvirk, bli informert og styrk CV-en - gratis

Hun er en av mange medlemmer som er aktive i fagnettverket for havbruk og fiskehelse. Der jobbes det for nettverksbygging og et faglig tilbud til medlemmer som jobber innenfor eller har interesse for havbruksnæringen.

Her arrangeres det gratis webinarer og seminarer, og man prøver å komme fram til hvordan tverrfaglighet og teknologi kan løse mange av utfordringene i havbruket.

Hvordan skal vi gjøre næringen mer bærekraftig samt skape trygge arbeidsplasser?  

– Fellesskapet er veldig bra!

Les også: Vil dekke matvarer i butikken med tang og tare

– Vi må bedre fiskehelsen

Olsen mener den største utfordringen fremover er å bedre fiskehelsen i bransjen.

– Med for eksempel problemet med lus ser vi at det følger mye etter-effekter i form av dødelighet og sykdom. Dette er noe det jobbes mye med, for å bedre måten vi gjør ting på i dag, slik at vi kan lære og ta bedre beslutninger på gode grunnlag i fremtiden., sier hun.

Olsen forteller at man lærer masse i et nettverk, i tillegg får en bedre forståelse for det politiske, og om hvordan forvaltningen fungerer. Man blir også kjent med masse flotte folk som også er lidenskapelig opptatt av havbruk og fiskehelse. I tillegg er det fint å ha på CV-en at man har engasjert seg frivillig og viser at man ønsker å hjelpe. 

– Fellesskapet er veldig bra! Spesielt før Covid var det kjempehyggelig med møter og samlinger hvor vi kunne diskutere og bli kjent med hverandre. I tillegg får man jobbe med en del arrangementer som man får mye samhold av å jobbe sammen om. Nå blir det mest styremøter over video, sier hun.

Tekna medlemmer kan bli med i Tekna Havbruk og Fiskehelse ved å sende SMS med kodeord HAVBRUK til 2007. 

Tekna Havbruk er kun for medlemmer og helt gratis og uforpliktende, men ønsker du å engasjere deg er det bare å henvende seg til noen i styret.

Les også