Bio- og klimabloggen
Matsvindel skjer i flere tilfeller enn man tror. Er det helsefarlig? Og hvordan kan det bekjempes? Se video fra miniseminar:
Matsvindel_ BioTekna_03 april 2019_ver2
Matsvindel kommer i mange former. Vi har hørt om hestekjøtt i lasagnen, sminking av gammel tunfisk, juks med datomerking, etc.
I 19 % av all mat og drikkevarer i Norge er det juks. Ellers i Europa er tallet høyere, helt opp i 25%.
Er dette et helseproblem? Og hvordan avslører og bekjemper man fenomenet?
Vi fikk høre om verstingproduktene innen matsvindel, hvordan det svindles og hvordan man jobber for å avdekke svindel.
Vi fikk en kort introduksjon og oversikt over matsvindel av Valeria Araya, mens Gjermund Vogt gikk dypere inn i hvordan det svindles. Begge jobber i Eurofins:
Eurofins presentasjon 3.april om juks i matproduksjon
Bjørn Spilsberg, seniorforsker innen område GMO på Veterinærinstituttet ga oss en innføring i genmodifisering, GMO og bruk av CRISPR:
Spilsberg- Hva er GMO