Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Corona

Tema: Bio- og klima

Koronavirus – Hva er fakta?

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 23. mars 2020 Streaming

Koronavirus SARS-CoV-2 som kan gi sykdommen Covid-19. Se video fra miniseminar med fagfolk som gir deg fakta om koronavirus.

Covid-19 er navnet på sykdommen som er forårsaket av det nye koronaviruset. Hvordan oppstod viruset, hvilke egenskaper har det og hvordan får vi utviklet en vaksine?
Det er mye vi enda ikke vet om det nye koronaviruset, men noen svar har vi…

Vi samlet fagpersoner som ga oss de vitenskapelige detaljene og svar på noen av spørsmålene vi lurer på.

Program:

Velkommen og introduksjon

Hvordan oppstår nye virus, og hva er spesielt med koronaviruset?

Jörn Klein, førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern, Universitetet i Sørøst-Norge

Hvordan utvikle vaksinen?

Stig Tollefsen, Head of Strategic Science, og Bjørg Dystvold Nilsson, Senior Advisor, CEPI -The Coalition for Epidemic Preparedness Innovation

CEPI presentation Tekna March-2020 rev

Svar på spørsmål fra kommentarfeltet

Det finnes over 3000 kjente virus-arter og nye oppdages hele tiden. Hva skjer når et nytt virus oppstår? Hva skiller koronaviruset fra andre virus?

I desember 2019 ble det observert en opphopning av sykdomstilfeller med lungebetennelse i den kinesiske byen Wuhan. Viruset smittet antakeligvis fra dyr, som ble solgt på et matmarked, til mennesker. Nå smitter viruset også mellom mennesker.

SARS-CoV-2 som det nye viruset heter, kan forårsake luftveissykdommen Covid-19. Viruset kan fortone seg som en mild forkjølelse, eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

Mer om Korona:
Har du fått koronaviruset? Dette bør du gjøre

Arbeidstakers rettigheter rundt koronaviruset

Les også