Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Medtek

Tema: Bio- og klima

Hvordan stimulere til helseinnovasjon?

Tekst av Tone Juel Publisert: 19. des. 2013

Flere bioteknologi-nettverk, Oslo Medtech, Oslo Cancer Cluster og Nansen Neuroscince Network, har gått sammen og gitt Menon Business Analytics i oppdrag å se på helsemyggordningen.

Helsemyggordningen

Helsemyggordningen er basert på oljemyggordningen og har til hensikt å gi aktører innen helseinnovasjon som ikke enda tjener penger på sitt produkt, og dermed heller ikke får skattefradrag på sine innovasjonskostnader, en utbetaling av staten som tilsvarer skattefradraget de egentlig skulle fått.

Denne utbetalingen kaldes da en skattegjeld, og selskapene må tilbakebetale når de begynner å tjene penger. Det er viktig at ordningen blir utformet slik at det ikke er mulig å utnytte den.

Det er svært vanskelig å starte firmaer innen Life Science bioteknologi og innen helseinnovasjon hovedårsaken til det er det lange tidsperspektivet knyttet til utprøving av produktene og den høye risikoen for at produktene ikke fungerer.
Helsemyggordningen kan bidra til at flere aktører innen helseinnovasjon kommer seg over dødens dal og dermed lykkes med lykkes med å kommersialisere sine produkter eller teknologier. Dessuten innebærer flere nye medikamenter og helseteknologi betydelige samfunnsgevinster i form av styring av helseklyngen, økt konsumentoverskudd og generelle samfunnsgevinster av bedret helse i befolkningen.

Menon så på de privatøkonomiske og samfunnsøkonomiske aspektene ved helsemyggordningen med paralleller til oljemyggordningen. Tekna Biotek var å tilstede da rapporten om helsemyggordningen ble presentert 12. desember 2013 i en konferanse i regi av Oslo Medtech på forskningsparken i Oslo. Det var bredt oppmøte fra næringen og fra politisk hold.

Les også