Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
bærekraftsirkel med frukt dna

Tema: Bio- og klima

Er tiden moden for å tenke nytt om GMO?

Oppdatert: 9. feb. 2023

Er tiden kommet for å tenke nytt om GMO? var tittelen på et halvdagsseminar i Det Norske Videnskaps-Akademi. Seminaret presenterte et fagmiljø som svarte JA på spørsmålet: vi er klare for å tenke nytt om GMO! Men, fagområdet er beheftet med historiske utfordringer og polariserte meninger. Det trengs folkeopplysning om bærekraftige muligheter med moderne genteknologi.

Se opptak fra seminaret 24. januar 2023:
Det Norske Videnskaps-Akademi: "Er tiden kommet for å tenke nytt om GMO? "

Genredigering har lenge vært preget av skyttergravsposisjoner mellom tilhengere og motstandere. Men genredigering er så mangt. Det er tid for folkeopplysning og aksept for genredigering der dette er trygt og bærekraftig.    

Genredigering kan skje ved innføring av transgener, altså bruk av DNA fra en fremmed art. Men genredigering kan også være å bare slå knockout på et gen, noe som kan være nok til å gi resistens mot sykdom.

Fagmiljøet skiller på tradisjonelle og moderne metoder innenfor genredigering. Der de tradisjonelle metodene var brede og uforutsigbare, er de nye metodene presise. 
I 2018 bestemte EU-domstolen at de strenge reglene for genmodifisering også skulle gjelde for alle organismer som er blitt genmodifisert ved hjelp av de nye metodene. Dette gjør det vanskeligere å utvikle planter som gir bedre avlinger, noe som er nødvendig for å få et mer produktivt, klimatilpasset og bærekraftig jordbruk.

EUs regler for genmodifisering (GMO) er en bremsekloss i arbeidet med å utvikle nye matvarer som sikrer et klimatilpasset og bærekraftig jordbruk, uttalte EASAC, en sammenslutning av europeiske vitenskapsakademier, i 2020.

Tekna Biotek var en medarrangør til møtet. 
Les mer og finn Akademiets rapport: Er tiden moden til å tenke nytt om GMO? (kommer)

Les også Tekna Magasinet: Genteknologi må til for å utrydde sult.

Tekna Biotek

Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også