Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Paneldebatt om fake news

Tema: Forskning

Fake news

Oppdatert: 4. jan. 2023 Streaming

Det blir mer og mer krevende å skille det som er sant fra usant. Samtidig blir falske nyheter mer tilgjengelig, og vitenskapen havner i skyggen av ekkokamrene på Facebook. Tekna er glødende opptatt av denne utfordringen og har satt det på agendaen ved flere anledninger.

Fake news - vitenskapens største trussel?

13. juni 2022 inviterte nettverkene Tekna Forskerne, Tekna Big Data, Tekna Klima, Tekna Biotek og Tekna etisk råd til viktig debatt. Vi ville snakke om hvorfor falske nyheter spres så raskt, og om det er noe vi kan gjøre for å få gjenopprettet vitenskapens status i samfunnet. Vi diskuterte også: 

  • Hva er falske nyheter, konspirasjonsteorier og vitenskapelig metode
  • Hvordan muliggjør teknologien spredningen av falske nyheter
  • Hvorfor lar vi oss påvirke og hva gjør at stadig flere ikke tror på vitenskap
  • Hvorfor er «faktasjekkere» viktige og hvordan bli tatt seriøst?

Se foredrag og panelsamtale:

  • Petter Brandtzæg, professor på Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo
  • Mari Velsand, direktør i Medietilsynet
  • Elisabet Haugsbø, datasikkerhetsekspert og tidligere etisk hacker og visepresident i Tekna
  • Maria Amelie, Journalist og gründer
  • Morten Langfeldt Dahlback, fra Faktisk.no
  • Torkild Jemterud, fra NRK og programleder i Abels tårn
  • Inge Harkestad fra Høyskolen Kristiania er møteleder

Uvitenhet er vår største trussel

– Falske nyheter – en trussel mot vitenskapen og demokratiet, hevder Elisabet Haugsbø, vår visepresident i Tekna. Hun peker på at uvitenhet og manglende kildekritikk er en av våre største trusler i denne artikkelen fra juni 2022 i Tekna Magasinet.  

Se opptak: Nettvett for barn - bli smart på nett

12. april 2021 fikk vi Johannes Slettedal og Martin Aas fra Supernytt til å snakke om nettvett - bli smart på nett. De fokuserte på å gi oss forståelse av hva barn og unge utsettes for. De gir oss verktøy til å gjennomskue fake news, i tillegg til at de snakker om deling av passord og sunt nettvett. 

Deepfake

– Det er ikke greit i det hele tatt – det er svært problematisk, sier digitaliseringsminister Nicolai Astrup i et intervju om deepfake i Tekna Magasinet 27. november 2019.

Vil du være med i et av fagnettverkene?

Tekna dekker en rekke fagområde der du kan få faglig påfyll, påvirke politisk, og møte andre fagpersoner. Hvis du blir med, sender vi deg invitasjoner til spennende webinarer og seminarer.
Bli inspirert og oppdatert i Teknas faglige fellesskap!

Les også