Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nasjonalmuseum

Tema: Bygg

Det nye Nasjonalmuseet – status

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 29. sep. 2017 Streaming

Kulturdepartementet er oppdragsgiver, mens Statsbygg er byggherre for det nye Nasjonalmuseet. Hva er status? Se opptak fra presentasjon

Statsbygg var invitert av Tekna Bygg og anlegg for å vise frem det nye Nasjonalmuseet morgenen 28. september. Vi fikk en presentasjon og en befaring.

Kulturdepartementet er oppdragsgiver, mens Statsbygg er byggherre for det nye Nasjonalmuseet (YouTube). De styrer hele prosessen fra planlegging til ferdig bygg og skal i ettertid eie og drifte bygget.
Arkitektene er Kleihues + Schuwerk. De er innleid, etter at de vant vinnerutkastet «Forum Artis» i 2010.
AF Gruppen har hovedentreprisen, mens Rambøll er rådgivere innen områdene bygg, geoteknikk, elektro, VVS, brann og akustikk.

Fra Statsbygg kom Tom Erik Strøm – Prosjektsjef Prosjektering og Hans Jørgen Aase – Prosjektsjef Teknikk og presenterte:

Statsbygg presentasjon av Nasjonalmuseet 28.09.17(PDF)

Illustrasjonen viser den hvordan alabasthallen vil lyse vakkert i mørket. Alabasthallen blir en av verdens største utstillingsrom. Den blir 8 m høy, 23 m bred og 133 m lang, altså mye lenger enn slottet. Arkitektene ville ha magien til alabast og man har konstruert hallen så den er alabastlignende og illudert lys både innenfra og utenfra. Det har man fått til ved hjelp av 1,8 m tykke vegger og et resirkulert glassmateriale.

Bilder fra befaringen:

Inngangen  Under kabeletage Aase forteller Atrium  Fra takterassen mot sjøen og festningen Oppdalskifer liggende

Oppdalskifer hjørne

Oppdalskifer

Bildene over viser inngangen, en prøve på utedekke, fra teknisk kjeller med den «ikke-eksisterende etagen» teknisk sjakt over himlingen, et atrium ute og tilslutt fra takterassen.
De aller siste bildene viser den flotte fasaden, som forøvrig blir norges dyreste. I en internasjonal anbudskonkurranse var det oppdalskifer som gikk av med seieren. Skiferen må sendes til Tyskland for bearbeiding.

Byggeplassen sett fra Akershus festning 28.sept.2017:
panorama lite

Er du Tekna-medlem, kan du gratis og uforpliktende bli med i fagnettverket Tekna Bygg og anlegg og få informasjon om de faglige arrangementene de arrangerer.

Les også