Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Carina Carl og Kenneth Stubhaug Karlsen på takterrasse med byen i bakgrunnen
Psykolog og forfatter, Carina Carl, og programleder i Mestringspodden, Kenneth Stubhaug Karlsen

Aktuelt

Tekna satser på psykisk helse

Publisert: 18. aug. 2020

I sommer svarte 1 500 Tekna-studenter på en undersøkelse om psykisk helse. Funnene viste at det er mange som sliter. Tekna lanserer nå en podkast til studiestart for å hjelpe studentene med ulike tema innenfor mestring og psykisk helse.

Mestringspodden fra Tekna ledes av Kenneth Stubhaug Karlsen, og i hver episode får vi møte en Tekna-student som snakker om sitt forhold til tema som ensomhet, stress, sosial angst, selvfølelse og selvledelse. Psykolog og forfatter, Carina Carl, gir nyttige og konkrete råd for å bedre studenthverdagen.

Stolt studentleder
Tallene fra undersøkelsen viser at Tekna-studenter ikke skiller seg fra andre studenter når det kommer til utfordringer i hverdagen. Den nye podkasten og satsingen på psykisk helse hos studentene, gjør Rebekka Lie stolt.

Rebekka Lie
Rebekka Lie, leder av Tekna student

– En podkast vil så klart ikke løse alle problemer som studenter sliter med, men jeg håper den vil gi noen gode råd. Jeg er så stolt av det vi har laget og av mine medstudenter som stiller opp og deler fra sine liv. Jeg håper mer åpenhet om dette vil gjøre det lettere for mange å snakke om det de føler på, sier Lie.

Mange sliter
Studentenes årsmøte vedtok i 2020 at psykisk helse skulle være en prioritert oppgave. I den forbindelse ble det sendt ut en undersøkelse for å kartlegge studentenes psykiske helse. Dette er første gang Tekna gjør et slikt arbeid. Funnene viser at mange sliter med stress, følelse av nedstemthet og søvn. Vi ser også at mange studenter setter seg svært høye mål og at så mange som en av fem tar det svært tungt når de ikke oppnår målene sine.

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

– Det var kjipt å lese svarene på undersøkelsen. Samtidig var det jo også en bekreftelse på at det var riktig av oss å ta tak i dette nå. Jeg håper podkasten kan bidra til mer åpenhet rundt psykisk helse, og at det fellesskapet mange av oss føler i Tekna student kan bidra til å hjelpe studentene på sine studiesteder, sier Lie.

Ønsker dialog med samskipnadene
Tekna-studenter skiller seg ikke nevneverdig fra andre studenter i Norge når det kommer til psykisk helse. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse peker på mye av det samme som undersøkelsen gjennomført av Tekna. Lie ønsker seg bedre tilbud fra studentsamskipnadene på lærestedene.

– Jeg tror det må mer fokus på dette. Spesielt blant nye studenter som kanskje sliter med å finne sin plass.

– Jeg tror det må mer fokus på dette. Spesielt blant nye studenter som kanskje sliter med å finne sin plass. Vi trenger flere og bedre lavterskel-tilbud som er tilgjengelig for studenter. Det er og viktig med god markedsføring her slik at studenter som sliter faktisk får vite at de har et tilbud, sier Lie.

Nettbasert hjelpemiddel
Er du Tekna-student får du uføreforsikring gjennom Gjensidige inkludert i medlemskapet. Dette gir gratis tilgang til Brave. En nettbasert helsetjeneste for å redusere stress og gi bedre mental helse. Undersøkelsen viser at over 80 prosent av studentmassen aldri hadde hørt om Braive.

– Jeg er ikke overrasket over disse tallene, men jeg håper de vil endre seg nå denne høsten! Nå ligger det en fin bruksanvisning på tekna.no om hvordan du tar verktøyet i bruk, og jeg synes det er et godt tilbud, sier Lie.

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter og mange avtaler du kan spare mye penger på. 

Les også