Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
President Elisabet Haugsbø på besøk i Førde hos Tekna Sogn og Fjordane, og leder av lokalavdelingen, Øyvind Heimset Larsen.

Aktuelt

– Ikke like sterke uten lokalavdelingene

Publisert: 7. mars 2024

Landet rundt feirer Tekna-medlemmer 150 årsjubileet. Arbeidsplassene og avdelingene er helt sentrale i festen, sier president Elisabet Haugsbø.

Teknas historie startet med lokalavdelingen i Kristiania for 150 år siden, og på kort tid fulgte ingeniører landet rundt etter og dannet egne lokale avdelinger. Fortsatt er lokalavdelingene helt sentralt for medlemstilbudet i foreningen. 

– I 150 år har lokalavdelingene sørget for faglig påfyll og sosiale aktiviteter som vi vet er så viktig for medlemmene. Uten det som skjer lokalt hadde vi ikke vært like sterke, sier president Elisabet Haugsbø. 

Les alt om Teknas historie og jubileumsfeiringen her 

Fornybarsatsing i Førde 

Hun feiret nylig både Teknas 150 års jubileum og hjemfylket Tekna Sogn og Fjordane sitt 85 årsjubileum, i Førde. En by hun kjenner godt etter å ha vokst opp like ved i den lille bygda Bygstad. 

Feiringen ble kombinert med flere bedriftsbesøk i Førde. 

– Det er alltid en stor glede å få besøke Tekna-medlemmer ute på arbeidsplassene og lære om det spennende og viktige dere jobber med. Også er det ekstra fint å få besøke lokalavdelingene i Teknas jubileumsår, sier Haugsbø. 

I Førde var fornybarsatsing og entrepenørskap i fokus. Sammen med leder i Tekna Sogn og Fjordane, Øyvind Heimset Larsen, besøkte hun energibedriften Eviny, gründerhuben Peak Sunnfjord og strømselskapet Tibber. 

Eviny i Førde er del av et stort energiselskap som driver med vannkraft, fjernvarmenett, hurtiglading og batterier, med mål om å kutte utslipp. I Førde fikk vi demonstrert hvordan de bruker vann fra fjorden både til å kjøle ned og varme opp bygg. Den fornybare energien erstatter oljefyr i næringsbygg i bygda, og sykehuset er deres største kunde. 

Rekrutterer unge med høy utdanning

Hos Peak Sunnfjord forteller daglig leder Pål Anders Kårstad om hvordan Førde trengte noe som kunne få unge folk til å flytte tilbake til bygda. Så lagde han det selv.

President Elisabet Haugsbø hos gründerbedriften og kontorfellesskapet Peak Sunnfjord i Førde, sammen med daglig leder Pål Anders Kårstad.

Peak Sunnfjord er et kontorfellesskap for gründere, oppstartselskaper og teknologibedrifter, som har lykkes med å få unge, høyt utdannede til å flytte til Førde. Nå teller de over 30 leietagere og 180 personer som har arbeidsstedet sitt her. 

Strømselskapet Tibber er blant dem som startet opp i gründerfellesskapet, men som nå har vokst ut av kontorfellesskapet og flyttet over gata i sentrum av Førde til sine egne, store lokaler med rundt 60 ansatte.

President Elisabet Haugsbø på besøk hos strømselskapet Tibber som har hovedkontor i Førde, med direktør for forretningsutvikling, Børge Dvergsdal.

Totalt er det 320 ansatte i selskapet som har vokst ut fra hovedkontoret i Førde, og nå har kontorer i en rekke byer i Europa. 

– Vi viser at du ikke trenger å være i Oslo for å drive et verdensledende selskap, det er mulig å gjøre det fra Førde, sier Børge Dvergsdal, direktør for forretningsutvikling i Tibber. 

– Det er inspirerende å se hva de får til her i Førde, og at de lykkes med å tilby unge, høytutdannede teknologer attraktive arbeidsplasser, sier president Elisabet Haugsbø.  

Vil nå flere med realfagsatsing 

Entreprenørskap og ny industri var sentralt da Tekna Sogn og Fjordane ble dannet 1. mai 1939 også. Lokalavdelingen har utspring i Høyanger og aluminiumsfabrikken på stedet. Den første formannen var direktør Hygen på fabrikken, og helt fram til 1979 var det krav om at formannen i lokalavdelingen måtte bo i Høyanger.

Det var vanskelig å bli medlem og du måtte være personlig invitert for å få delta på det første årsmøtet.

I dag er rekruttering og medlemsvekst en viktig prioritering for lokalavdelingen, forteller dagens leder, Øyvind Heimset Larsen, som selv bor i Sogndal. 

– Vi vokste med 6 prosent i fjor og var ved årsskiftet 666 medlemmer, det er vi veldig fornøyd med, sier han. 

Rekruttering til realfag er en viktig prioritering for lokalavdelingen, og de samarbeider tett med Vitensenteret ViteMeir som ligger i Kaupanger i Sogndal.

I tillegg til 150.000 kroner som Tekna gir til alle landets vitensentre i år, har lokalavdelingen i Sogn og Fjordane også fått tildelt 100.000 kroner i samfunnsmidler for å utvide effekten av jubileumsmidlene. Pengen skal gå til prosjektet «ViteMeir på hjul» der vitensenteret skal reise ut til barn og unge som vanligvis ikke får besøkt senteret på grunn av lang reisevei, forteller Larsen. 

– I tillegg til rekruttering er bærekraft viktig for oss. Her bor medlemmer og styremedlemmer spredt og vi gjennomfører nesten alle møter digitalt for å slippe reise. Av samme grunn er vi veldig glad i hybridarrangementer, slik får vi opprettholdt medlemstilbudet, sier han. 

Les mer om jubileumsmidlene her: Tekna feirer 150 år med å gi hvert av landets 13 vitensentre 150.000 kroner

Les også