Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Arbeidsmarkedsundersokelsen icon

Aktuelt

Strålende arbeidsmarked for nyutdannede teknologer og realister

28. jan. 2020

Arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer og realister er meget godt. Over 90 prosent er i jobb fem måneder etter avsluttede studier, og de fleste hadde jobben i boks før studiene var avsluttet.

Det er nå gode tider i norsk økonomi, og arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer og realister er godt, viser Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse for 2019, som måler status blant nyutdannede Teknamedlemmer fem måneder etter studieslutt.

Over 91 prosent av alle som avsluttet studiene sommeren 2019 var i arbeid fem måneder senere. Antallet som rapporterte at de var ledige var under 7 prosent. To prosent valgte å gå videre med studier.

Til sammenligning rapporterte over 16 prosent at de var ledige i 2016, da krisen i oljesektoren hadde rammet arbeidsmarkedet. Ledighetstallene nærmer seg nå nivået fra før oljekrisen, da ledigheten fem måneder etter studieslutt lå på 5 prosent.

– Etterspørselen etter teknologisk og realfaglig kompetanse er igjen stor, og dette viser at de som velger en høy utdanning innen disse fagene velger lurt. De aller fleste er i jobb kort tid etter avsluttede studier, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

I jobb før studieslutt

I undersøkelsen kommer det fram at et stort flertall fikk jobb før studiene var avsluttet. Hele 72 prosent av respondentene rapporterte at de fikk jobb mens de studerte.

– Det er et tegn på at det er hard konkurranse mellom virksomhetene om de beste kandidatene når rekrutteringen starter tidlig. Det er positivt at våre unge er ettertraktet, men de må passe på at de ikke signerer kontrakter som ikke er kvalitetssikret, sier Randeberg.  

Hun anbefaler alle nyutdannede til å søke råd hos fagforeningen eller andre for å gjennomgå kontrakten for å sjekke at arbeidsbetingelser, lønn og rettigheter er i orden.

Privat mest ettertraktet

Privat sektor er den mest foretrukne sektoren blant de nyutdannede. Hele 66 prosent av respondentene mente dette var den sektoren de helst ønsket å jobbe i. Åtte prosent rapporterte at de foretrakk jobb i staten, mens to prosent hadde kommunesektor som sitt primærønske. 24 prosent hadde ingen preferanse.

Flere menn ønsker seg til privat sektor enn kvinner. 71 prosent av mennene hadde privat sektor som det foretrukne, mens 55 prosent av kvinnene svarte det samme.

– Det er ikke overraskende at privat sektor trekker til seg flest. Spesielt i gode tider er det mange som ønsker deg dit. Samtidig er det viktig å understreke at jobb i kommunen og staten kan være en glimrende start på en jobbkarriere. De som får jobb her får ofte fort spennende og ansvarsfulle jobber, med prosjektlederansvar for store prosjekter med store budsjetter, sier Randeberg.

Bygg og anlegg, økonomi og ledelse og planfag er bransjene der flest nyutdannede har fått jobb. 96 prosent av respondentene i disse bransjene svarte at de var i arbeid fem måneder etter studieslutt. For ikt var tallet 95 prosent. Biologi har den laveste andelen, med 77 prosent i arbeid.

– Tallene er generelt gode for alle bransjene, men det er klart at bransjer som bygg, planfag og ikt er i vinden. Innen ikt venter vi en enda større etterspørsel i årene som kommer. Digitaliseringen skyter fart, og vi trenger stadig mer kompetanse på ikt og på ikt-sikkerhet, sier Randeberg.

 

Les hele rapporten fra undersøkelsen her. 

Les også

Relaterte kurs og arrangementer