Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Arbeidsmarkedet for nyutdannede Tekna-medlemmer var meget bra i 2023.

Aktuelt

Stor konkurranse om nyutdannede

Publisert: 1. mars 2024

Arbeidsmarkedet for nyutdannede masterkandidater i teknologi og realfag er meget godt. 92 prosent av kandidatene er i jobb fem måneder etter avsluttede studier.

Arbeidsgiverne kappes om å sikre seg unge teknologer og realister med mastergrad. 92 prosent av alle som avsluttet studiene sommeren 2023 var i arbeid fem måneder senere, viser Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse for 2023. Undersøkelsen måler status blant nyutdannede Tekna-medlemmer fem måneder etter studieslutt.

Andelen som var aktivt arbeidssøkende fem måneder etter studieslutt var bare på 4,4 prosent. Samtidig rapporterte 3,8 prosent at de fortsatte studier, eller gjorde noe annet.

Til sammenligning rapporterte over 16 prosent at de var arbeidsledige i 2016, da krisen i oljesektoren hadde rammet arbeidsmarkedet hardt. De aller fleste studentene fikk jobb før studiene var avsluttet.

– At nærmest alle nyutdannede i våre fag får jobb, viser at realfaglig og teknologisk kompetanse blir stadig viktigere. De unges kompetanse er avgjørende i arbeidet med de viktige samfunnsutfordringene, blant annet innen klima, helse og energi. I tillegg står vi midt i et enormt digitalt skifte, med muligheter og utfordringer knyttet til blant annet IKT-kompetanse, sikkerhet og kunstig intelligens, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.  

At nærmest alle nyutdannede i våre fag får jobb, viser at realfaglig og teknologisk kompetanse blir stadig viktigere.

Hele 77 prosent av respondentene rapporterte at de fikk jobb mens de fortsatt studerte.

– Det er veldig bra at de unge er ettertraktet. Samtidig vil jeg råde de unge til å tenke seg godt om før de signerer for tidlig. Er det lenge til de skal tiltre, kan det være at lønnsbetingelsene de godtar ikke lenger er like gode når de tiltrer. Kontrakten bør også sjekkes for andre faktorer som pensjonsbetingelser, overtid og konkurranseklausuler, sier Haugsbø.

Elisabet Haugsbø
Tekna-president Elisabet Haugsbø mener de unge bør tenke seg om før de signerer jobbkontrakt tidlig i studiene.

Flest får jobb i det private

Privat sektor trekker til seg flest av de nyutdannede, viser undersøkelsen. Hele 81| prosent av respondentene som hadde fått jobb fikk dette i private virksomheter. 14 prosent fikk jobb i staten, mens 5 prosent fikk jobb i kommunale foretak.

Les også: Sommerjobb og masteroppgave sikret Liv Hege jobben

– Det er normalt at flest ønsker seg til privat sektor. Dette ser vi spesielt i gode tider med lav ledighet i arbeidsmarkedet. Samtidig er det viktig å understreke at en jobb i stat eller kommune kan være en meget god start på en jobbkarriere. Begynnerlønnen ligger ikke så langt unna det private, og i det offentlige får man ofte spennende jobber med en bratt læringskurve og med mye ansvar, sier Haugsbø.

Marinteknikk og maskinteknikk topper

Marinteknikk og maskinteknikk er fagområdene der flest nyutdannede har fått jobb. I marinteknikk hadde 100 prosent fått jobb fem måneder etter studieslutt, mens innen maskinteknikk rapporterte 97 prosent at de var i jobb.  Biologi har den laveste andelen i jobb fem måneder etter studieslutt, med 76 prosent i arbeid.

– Det er jevnt over gode tall for alle bransjene som rekrutterer teknologer og realister, og vi forventer at etterspørselen fortsatt vil holde seg sterk. Vi trenger å utdanne enda flere dersom vi skal være klare å levere den kompetansen som næringslivet og det offentlige etterspør, sier Haugsbø. 

Hele rapporten kan du lese her: Arbeidsmarkedet for nyutdannede

Les også